BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH

Noul BMW 3.0 CSL pune la dispoziția șoferului 560 CP, un record pentru modelele cu şase cilindri în linie, și un cuplu maxim de 550 Nm.
Robert Stan - sâm, 26 nov. 2022, 17:13
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH

În anul aniversar al diviziei sale sportive BMW M GmbH, grupul bavarez a prezentat cel mai exclusivist model special produs vreodată de companie, 3.0 CSL.

Pe măsură ce anul aniversar se apropie de sfârşit, BMW M GmbH continuă prezentarea de modele spectaculoase care să scoată în evidență împlinirea a 50 de ani de existență a companiei, dar și rădăcinile sale istorice.

În acest context, specialiștii în vehicule sportive de la divizia M a grupului bavarez BMW, au prezentat modelul 3.0 CSL care combină un design unic cu o performanţă puristă. Vehiculul cu două locuri, produs în serie foarte limitată, aduce aminte de legendarul vehicul creat în anii `70 cu scopul de a susține plăcerea de a conduce pe şosea folosind tehnologie din sporturile cu motor.

Conform producătorului său, „BMW 3.0 CSL a fost dezvoltat cu intenţia de a combina ce a fost mai bun în cele cinci decenii de experienţă în curse a BMW M GmbH într-un automobil excepţional. Toate faţetele caracterului său – eleganţa dinamică a exteriorului, un cockpit clasic de maşină sport, construcţia uşoară inteligentă, un motor cu şase cilindri în linie, transmisia manuală şi tracţiunea spate – se bazează pe principiile consacrate ale unui automobil BMW M. Aceste elemente sunt completate de cele mai noi tehnologii pentru a produce un automobil emblematic care să definească marca ce a avut succes timp de 50 de ani”.

BMW 3.0 CSL este produs într-o ediţie limitată de 50 de unităţi, ceea ce conferă modelului un statut aparte și o un atu în plus pentru colecționari. Conform BMW, asamblarea tuturor automobilelor din ediția limitată va dura aproximativ trei luni. Fiecare dintre ele este creat cu personal specializat și, de asemenea, pentru aceste vehicule a fost conceput un proces specific de vopsire în care măiestria manufacturieră şi tehnologia de ultimă oră se completează reciproc.

Fiind reinterpretarea unei maşini sport legendare atât pentru circuit, cât şi pentru şosea, BMW 3.0 CSL evocă calităţile unui automobil sportiv purist. Acesta întruchipează bucuria condusului unui automobil cu tracţiune spate şi cutie manulă cu o evocare a începuturilor istorice ale BMW M GmbH într-o formă unică şi exclusivistă.

Modelul sportiv are o caroserie ușoară tip coupé, o reflecție a acronimului CSL – Coupé, Sport, Leichtbau (Coupé, Sport, Construcţie uşoară) și sisteme de propulsie şi suspensie provinte din cele mai recente evoluţii ale maşinilor de curse. Grație utilizării pe scară largă a carbonului, raportul masă-putere al BMW 3.0 CSL este de doar 2,9 kg/CP.

Modelul dispune de cel mai puternic motor cu şase cilindri în linie folosit vreodată într-un automobil BMW M omologat. Şi aceasta este o tradiţie: în stadiul final de dezvoltare, predecesorul cu acelaşi nume a marcat un record cu o putere a motorului de 206 CP – nu numai pentru modelele cu şase cilindri, ci şi pentru toate automobilele de serie BMW produse până la acel moment.

De atunci, motorul cu şase cilindri în linie cu M Power a trecut printr-o dezvoltare impresionantă. Sistemele de propulsie cu acelaşi design au oferit o putere de 277 CP la BMW M1 încă din 1978 şi de 340 CP la a doua generaţie BMW M5 din 1991. A cincea generaţie BMW M3 a fost lansată în 2014 cu un motor cu şase cilindri, cu tehnologie M TwinPower Turbo, ce dezvolta de 431 CP.

Actualul motor de 3.0 litri și şase cilindri în linie al BMW 3.0 CSL este capabil să urce spontan în turaţii datorită conceptului M tipic şi cuprinde, printre altele, un carter extrem de rigid cu un design cu punte închisă, fără manşon, un arbore cotit uşor forjat şi o chiulasă cu tehnologie imprimată 3D. Sistemul de răcire şi alimentarea cu ulei sunt proiectate şi ele pentru situaţii de condus extrem de dinamic.

Astfel, versiunea sistemului de propulsie cu tehnologie M TwinPower Turbo, care a fost dezvoltată suplimentar exclusiv pentru BMW 3.0 CSL, oferă o putere maximă de 560 CP, un cuplu maxim de 550 Nm şi se remarcă print-o livrare liniară a puterii până la o turaţie maximă de 7.200 rpm.

Pentru a transfera puterea pe drum, dezvoltatorii BMW 3.0 CSL au folosit o cutie de viteze manuală cu şase trepte, a cărei etajare şi raporturi se potrivesc în mod ideal cu caracteristicile de performanţă. Cursa de schimbare a vitezelor definită cu precizie permite schimbarea rapidă şi precisă a treptelor.

Şi configuraţia suspensiei reprezintă un vârf tehnologic. Mașina are o punte faţă cu dublu braţ transversal şi o punte spate cu suspensie multibraţ cu design specific M, o suspensie M adaptivă, cu amortizoare controlate electronic, direcţie electromecanică M Servotronic cu raport variabil și sistem de frânare M carbon ceramic cu curbe caracteristice reglabile.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...