BMW a prezentat detaliile SAV-ului sportiv iX M60

Bavarezii au dat undă verde primului automobil BMW M conceput din start pentru mobilitate pur electrică. Noul iX M60 oferă 619 CP și 1.100 Nm.
Robert Stan - mie, 05 ian. 2022, 22:01
BMW a prezentat detaliile SAV-ului sportiv iX M60

BMW Group a prezentat cea de-a treia variantă de model – şi mai puternică – a noului său avanpost tehnologic: BMW iX M60. Vehiculul asigură o putere de 455 kW/619 CP, un cuplu maxim de 1.100 Nm şi o configuraţie specifică M a suspensiei. Totul fără emisii poluante.

BMW iX M60 combină un concept de automobil orientat consecvent către dezvoltare durabilă cu designul unui Sports Activity Vehicle modern şi cu caracteristici de condus dinamic pline de emoție. În acest fel, întruchipează ce este mai bun din cele trei universuri ale modelelor BMW i, BMW X şi BMW M GmbH. Cu punctele sale de atracţie tehnologice, care includ şi domeniile condusului autonom, operării şi conectivităţii, noul BMW iX M60 reprezintă o nouă înţelegere a luxului avansat, a performanţelor înalte şi a caracterului premium.

BMW iX M60 accelerează până la 100 km în 3,9 secunde

Conform producătorului bavarez, BMW iX M60 accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde. Livrarea spontană a puterii sistemului de propulsie electric continuă în mod constant până la limitele superioare de sarcină astfel încât creşterea turaţiei rămâne aproape constantă până la viteza maximă limitată electronic la 250 km/h. Autonomia BMW iX M60, determinată în ciclul de testare WLTP, este de până la 575 de kilometri.

Debutul lui BMW iX M60 marchează un reper în istoria BMW M GmbH, care a început acum 50 de ani. Împreună cu BMW i4 M50, acesta întruchipează intrarea mărcii BMW M în segmentul automobilelor de performanţă electrice. Puterea extremă şi controlul precis al tracţiunii integrale electrice, împreună cu sistemul de control al patinării roţilor – unul cu o capacitate de reacţie ridicată – şi tehnologia de suspensie care include, printre altele, o suspensie pneumatică pe ambele punţi, reglată special M, cu control automat al gărzii la sol. Toate acestea asigură o experienţă de condus, agilitate şi precizie caracteristice BMW M.

BMW iX M60 este produs împreună cu celelalte variante de model Sports Activity Vehicle (SAV) electric la uzina BMW Group din Dingolfing. Locul premierei sale mondiale este Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, iar lansarea pe piaţa mondială va avea loc în vara acestui an.

Conceptul de automobil al BMW iX oferă o bază ideală pentru un SAV electric cu caracteristici de înaltă performanţă. Atât structura caroseriei, cât şi principiul de design, precum şi configuraţia suspensiei sunt dezvoltate pentru a combina confortul superior la rulare cu caracteristicile de comportament sportiv.

Conceptul de spaceframe din aluminiu şi structura de carbon, cu plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) în acoperiş, secţiunile laterale şi din spate, sunt un amestec inteligent de materiale care combină rigiditatea crescută cu masa optimizată. Utilizarea CFRP pentru reducerea masei are o tradiţie îndelungată la BMW M GmbH. Materialul high-tech deosebit de uşor a obţinut deja rezultate excelente în combinarea performanţei motorului şi a masei la BMW M3 CSL, care a fost introdus în 2003. Astfel, BMW M GmbH a fost pionier în utilizarea CFRP în producţia de automobile la scară largă. La numeroase maşini sport de înaltă performanţă ale BMW M GmbH, un acoperiş standard din fibră de carbon şi alte componente din CFRP fac parte din principiul construcţiei uşoare inteligente.

Performanţa, eficienţa şi autonomia BMW iX M60 beneficiază şi de proprietăţile sale aerodinamice optimizate, care îi conferă un coeficient de rezistenţă (valoare Cd) de 0,27. Bateria de înaltă tensiune este amplasată jos în partea inferioară a caroseriei, coborând centrul de greutate al automobilului, ceea ce asigură un comportament agil, precum şi o distribuţie echilibrată a sarcinii pe punţi. De aceea, caracteristicile de performanţă ale BMW iX M60 nu sunt definite doar de o acceleraţie spontană remarcabilă, ci şi de o dinamică excelentă în viraje şi de manevrabilitate care poate fi controlată cu precizie în orice moment, chiar şi într-un regim sportiv de funcționare.

BMW iX M60 combină caracteristicile sale de performanţă tipice M cu tehnologia foarte avansată a noului sistem modular viitor al BMW Group în domeniile condusului autonom, operării, conectivităţii şi serviciilor digitale. Acest lucru creează o experienţă de mobilitate premium care este unică în mediul competiţional. La aceasta contribuie şi arhitectura interioară complet revizuită, creând un sentiment de spaţiu extrem de generos.

La fel ca şi celelalte variante de model, BMW iX M60 prezintă cea mai extinsă gamă de echipamente standard oferită vreodată de BMW în domeniul sistemelor de asistare a condusului, precum şi numeroase inovaţii. O nouă generaţie de senzori, un nou set de software şi o platformă de calcul puternică oferă, de asemenea, un potenţial considerabil pentru evoluţia constantă a funcţiilor de condus autonom şi parcare – cu funcţionalitate de nivel 3 pe termen mediu.

Sistemul de afişare şi control iDrive de ultimă generaţie extinde interacţiunea dintre conducător şi automobil, permiţând un dialog natural. Se bazează pe noul sistem de operare BMW 8 şi a fost proiectat cu un accent clar pe funcţia tactilă a noului ecran central curbat BMW şi pe comunicarea vocală cu Asistentul Personal Inteligent BMW complet îmbunătăţit. Actualizările software de la distanţă oferă posibilitatea de a instala over-the-air funcţii noi şi îmbunătăţite ale automobilului. Navigaţia cu sistemul BMW Maps bazat pe cloud şi video Augmented Reality pe displayul central asigură planificarea rapidă şi precisă a traseului, precum şi o orientare perfectă în trafic. De asemenea, BMW iX este un pionier în transmisia de date folosind standardul de telefonie mobilă 5G şi în integrarea contului personal de telefon mobil în automobil cu ajutorul Personal eSIM.

Sistem de propulsie cu două motoare

Cele două motoare ale BMW iX M60 funcţionează pe principiul unui motor sincron AC. În loc de magneţi permanenţi, funcţionarea rotorului este realizată printr-un rotor excitat electric cu precizie. Această metodă de proiectare face posibilă eliminarea completă a materiilor prime critice din sectorul metalelor cu pământuri rare, necesare pentru componentele magnetice la fabricarea rotorului.

Designul specific M al principiului motorului sincron AC permite motorului electric al BMW iX M60 – în special în cazul motorului din spate – să atingă o densitate de putere extrem de mare. Unitatea propulsoare este acţionată în şase etape şi are un invertor dublu. Acest lucru face posibilă obţinerea unei creşteri semnificative a puterii de vârf, care este disponibilă până la viteze mari şi permite livrarea de putere tipică M.

În plus, livrarea puterii, zgomotul şi vibraţiile, precum şi eficienţa beneficiază de pe urma acestui design specific al motorului. Motoarele oferă cuplul maxim disponibil imediat de la demaraj şi îl menţin pe un interval de turaţii foarte larg. Generând un cuplu maxim al sistemului de 1100 Nm* disponibil în My Mode SPORT şi când funcţia Launch Control este activată, sistemul de propulsie al BMW iX M60 oferă o putere de tracţiune remarcabilă. Realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde*. Caracteristicile de putere ale sistemului de propulsie asigură o livrare continuă a puterii, ceea ce asigură o creştere rapidă a vitezei chiar şi în intervalele de viteză mai mari. Viteza maximă a BMW iX M60 este limitată electronic la 250 km/h. Acest lucru îl face cel mai rapid model electric din portofoliul BMW Group.

Datorită alimentării controlabile cu precizie a rotorului prin fluxul de curent, unităţile propulsoare ale BMW iX M60 dezvoltă şi o densitate de putere foarte mare. Motorul poziţionat pe puntea spate generează o putere maximă de 360 kW/489 CP şi atinge o valoare de 2,59 kW/kg. Densitatea de putere a celui de-al doilea motor, care acţionează asupra roţilor faţă cu până la 190 kW/258 CP, este de 1,96 kW/kg. În mod similar, cea mai recentă versiune a motoarelor electrice dezvoltate intern de BMW Group atinge o eficienţă de până la 93%. Acest lucru contribuie semnificativ la consumul redus de energie al BMW iX M60, de 21,6 kWh/100 km* conform WLTP.

Recuperarea adaptivă contribuie, de asemenea, la creşterea eficienţei şi a autonomiei BMW iX M60. Datorită conectării inteligente, sistemul de control al propulsiei poate utiliza datele de navigaţie şi senzorii sistemelor de asistare a condusului pentru a ajusta intensitatea recuperării energiei în fazele de decelerare şi de frânare la situaţia de trafic respectivă.

BMW iX M60 are o baterie de înaltă tensiune al cărei capacitate netă de energie este de 105,2 kWh (capacitate brută: 111,5 kWh). Cea mai recentă tehnologie a celulelor de baterie se caracterizează printr-o densitate energetică ridicată, precum şi prin calităţi remarcabile în ceea ce priveşte performanţa, comportamentul de încărcare şi descărcare, durabilitatea şi siguranţa.

Unitatea de încărcare combinată (Combined Charging Unit/CCU) a BMW iX M60 a fost proiectată pentru o încărcare deosebit de flexibilă. Bateria de înaltă tensiune se poate încărca cu curent alternativ la o putere de până la 11 kW în. Alimentarea se poate face cu curent continuu la o putere de până la 200 kW. De exemplu, nivelul de încărcare a bateriei de la BMW iX M60 poate fi crescut de la 10 la 80% în aproximativ 35 de minute. În plus, autonomia poate fi mărită cu până la 150 de kilometri în doar 10 minute la o staţie de încărcare rapidă DC, începând cu un nivel de încărcare a bateriei de 10%.

Te-ar mai putea interesa și
Negocierile conduse de OMS pentru încheierea unui tratat privind pandemiile s-au încheiat după mai bine de doi ani fără a se ajunge la un acord
Negocierile conduse de OMS pentru încheierea unui tratat privind pandemiile s-au încheiat după mai bine de doi ani fără ...
Negocierile pentru un proiect de tratat privind pandemiile s-au încheiat fără un acord vineri seara, după mai bine de doi ani de eforturi pentru realizarea acestui obiectiv, relatează agențiile......
Se testează deja taxa pe kilometrul parcurs cu mașina în locul taxei pe litrul de carburant. Mai multe mașini electrice înseamnă mai puțini bani la buget
Se testează deja taxa pe kilometrul parcurs cu mașina în locul taxei pe litrul de carburant. Mai multe mașini electrice ...
Statul american California testează un nou sistem de impozitare care îi taxează pe șoferi în funcție de kilometrii ...
Parisul a început evacuarea în Australia și Noua Zeelandă a turiștilor francezi blocați în Noua Caledonie de protestele care au izbucnit acum două săptămâni
Parisul a început evacuarea în Australia și Noua Zeelandă a turiștilor francezi blocați în Noua Caledonie de protestele ...
Evacuarea turiştilor francezi blocaţi în Noua Caledonie din cauza violenţelor a început sâmbătă, a anunţat într-un ...
Statele membre NATO care au graniță cu Rusia își propun să ridice un zid de drone la granița cu aceasta, care să se întindă din Norvegia până în Polonia
Statele membre NATO care au graniță cu Rusia își propun să ridice un zid de drone la granița cu aceasta, care să se ...
Cele şase ţări NATO vecine cu Rusia au convenit să ridice un zid de drone pentru a-şi apăra frontierele de provocări, ...