BMW a prezentat i Vision Circular, concept care prefigurează viitorul industriei auto

BMW a prezentat la expoziția IAA Mobility din Munchen conceptul i Vision Circular. Complet electric și realizat din materiale reciclate, acesta arată direcția către industria auto a viitorului.
Robert Stan - joi, 09 sept. 2021, 22:03
BMW a prezentat i Vision Circular, concept care prefigurează viitorul industriei auto

Cu i Vision Circular BMW Group priveşte spre un vehicul compact al anului 2040, orientat puternic către dezvoltare durabilă şi lux. Conceptul cu patru locuri este complet alimentat electric şi oferă un nivel generos de spaţiu interior în contextul unei amprente reduse, cu o lungime de aproximativ patru metri. Mai important, a fost conceput în conformitate cu principiile economiei circulare şi, prin urmare, simbolizează planul ambiţios al BMW Group de a deveni cel mai durabil producător din lume în spaţiul de mobilitate individuală premium.

Acest „vision vehicle” este unul dintre cele cinci concepte diferite cu care BMW Group prezintă modul în care vede mobilitatea urbană individuală la evenimentul IAA Mobility 2021 – Sub o singură umbrelă care acoperă mobilitatea electrică, digitalizarea şi dezvoltarea durabilă, cele cinci concepte de pionierat creează un mix de mobilitate versatilă pe două şi patru roţi, alimentat de o gândire durabilă care abordează în mod vast o gamă extrem de largă de nevoi de mobilitate pe fondul unor cerinţe care se schimbă rapid şi a tot mai multor provocări noi.

Pe lângă electrificarea portofoliului de produse şi trecerea la energie regenerabilă pentru producţie, compania se concentrează în special pe principiile economiei circulare şi utilizarea materialelor secundare. Aceste materiale, precum aluminiul secundar şi oţelul secundar, pot fi obţinute prin reciclarea deşeurilor şi apoi reutilizate. Procesul de aprovizionare cu materiale secundare este mult mai puţin dăunător pentru mediu şi cu emisii reduse de dioxid de carbon comparativ cu extracţia şi fabricarea materialului primar. Acest lucru poate aduce o îmbunătăţire majoră a amprentei de dioxid de carbon a unui automobil, în special în ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare. Conform companiei, în prezent, automobilele BMW Group sunt fabricate folosind, în medie, 30% materiale reciclate şi refolosite. Abordarea „Secondary first” este menită să mărească treptat această valoare către 50%.

BMW i Vision Circular – o direcție de dezvoltare, nu un viitor vehicul

Partea frontală puristă transmite în mod clar puterea estetică a designului circular. În conformitate cu principiile „RE:THINK” şi „RE:USE”, numărul de piese de aici a fost redus la maximum. În loc să aibă un design cu bare cromate, grila frontală a fost interpretată ca o suprafaţă digitală. Suprafeţele „grilei” se extind pe întreaga lăţime a părţii frontale, îmbinând farurile şi grila într-un „simbol dublu” inconfundabil care va continua să fie un identificator BMW clar. În acelaşi timp, suprafeţele grilei sunt transformate într-o interfaţă grafică. Logo-ul mărcii de pe partea frontală este gravat, iar emblema automobilului este gravată cu laser pentru a evita utilizarea unor piese suplimentare.

Abordarea designului circular emană o claritate puristă şi atunci când maşina este privită din profil. BMW i Vision Circular are un design monovolum clar, format doar dintr-un număr mic de piese, iar gama de materiale diferite utilizate este redusă la minimum.

Partea din spate are, de asemenea, un aspect pur şi clar. Toate suprafeţele afişajului şi funcţiile de lumină sunt integrate în mod invizibil în hayonul din sticlă întunecată, replicând abordarea din partea frontală.

La BMW i Vision Circular a fost evitată în mod deliberat utilizarea vopselei pentru exterior folosindu-se în schimb o caroserie din aluminiu secundar cu finisaj anodizat auriu deschis. Acest lucru arată cum va fi posibilă rafinarea suprafeţelor folosind procese inovatoare în viitor, fără a fi nevoie de finisaje de vopsea.

Habitaclul cu suprafaţă vitrată mare conferă lateralelor modernitate şi luminozitate. În loc să se folosească o bandă decorativă cromată drept contur pentru grafica geamurilor a fost utilizată o suprafaţă digitală subţire care se extinde ca o panglică în jurul pasagerilor. Acesta nu este doar un element stilistic, ci şi o suprafaţă de afişare şi control/operare. Poate fi folosită pentru a afişa informaţii despre starea automobilului şi pentru a ghida utilizatorii către mânerul uşii folosind lumina pe măsură ce se apropie de maşină.

BMW i Vision Circular încearcă să creeze o ambianţă luxoasă în interior folosind materiale şi procese de producţie care indică o abordare responsabilă a mediului şi a resurselor sale. Astfel, interiorul BMW i Vision Circular evidenţiază ceea ce va fi posibil în viitor când vine vorba de circularitate şi selecţia intenţionată a materialelor – şi de tipul de estetică fascinantă care ar putea apărea ca rezultat. Aceasta implică utilizarea nu numai a materialelor de bază potrivite sub formă de monomateriale, ci şi a unor noi tehnici inteligente de îmbinare pentru acestea, care evită utilizarea tehnicilor de lipire pentru a asigura soluţii optime pentru demontare şi sortare într-o etapă ulterioară. Pentru a minimiza cantitatea de deşeuri şi resturi, toate componentele şi materialele vor fi fabricate pentru a se potrivi exact prin utilizarea unor procese precum imprimarea 3D. Orice surplus de material va fi alimentat sistematic înapoi în ciclul materialelor.

Zona de informaţii pe care în mod normal șoferii se aștepată să o găsească într-un afişaj central de informaţii este situată deasupra panoului de instrumente la baza parbrizului. Această zonă de afişare duce Head-Up Display, aşa cum a fost adus iniţial de BMW, la un nivel complet nou. Toate informaţiile relevante sunt proiectate pe zona inferioară a parbrizului, pe toată lăţimea sa. Afişajele de condus pentru conducător pot fi găsite aici, împreună cu funcţiile de comunicaţii şi de divertisment pentru pasageri. Informaţiile pot fi mutate direct în câmpul vizual al utilizatorului sau ascunse, după preferinţe.

Pe lângă toate inovaţiile sale de design şi materiale, BMW i Vision Circular oferă şi posibilitatea de utilizare într-un scenariu de încărcare bidirecţională. Aici, automobilul ar acţiona ca un dispozitiv mobil de stocare a energiei şi ar furniza energie către împrejurimile sale – de exemplu, clădiri şi infrastructură. Poate furniza şi în reţeaua electrică pentru a ajuta la absorbţia vârfurilor de cerere.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...