BMW, Daimler şi VW vor să îşi înfiinţeze propriile lor centrale energetice

BMW, Daimler şi Volkswagen (VW), dar şi companii din alte sectoare industriale germane, deţin sau intenţionează să înfiinţeze propriile lor centrale energetice, pentru a evita creşterea costurilor provocată de strategia Germaniei de renunţare la energia nucleară, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 16:15
BMW, Daimler şi VW vor să îşi înfiinţeze propriile lor centrale energetice

Astfel, BMW construieşte patru turbine eoliene care vor furniza în curând un sfert din energia necesară la o fabrică din Leipzig, unde grupul fabrică vehiculul sport utilitar X1 şi va produce modelul i3, prima sa maşină electrică.

Daimler va inaugura în acest an o centrală energetică la o fabrică de camioane, în timp ce VW analizează construcţia a cel puţin cinci noi generatoare.

Motivul este că industria germană de automobile vrea să evite efectele unui plan al cancelarului Angela Merkel de a închide reactoarele nucleare şi de a promova în schimb energia regenerabilă, care a dus la majorarea taxelor aplicate achiziţiilor de energie de la producătorii comerciali.

„Unul din doi producători industriali germani îşi generează energia necesară sau intenţionează să facă acest lucru, din cauza politicii energetice a lui Merkel. Producerea proprie a energiei nu este doar mai ieftină în majoritatea cazurilor dar te şi protejează de avariile reţelelor”, a declarat Sebastian Bolay, analist în domeniul energiei.

Majorarea cu 47% a unei taxe pentru energia verde, în acest an, ar putea mări facturile cumulate ale producătorilor de automobile şi componente din Germania cu până la 254 milioane de euro. Din 2006, această taxă a fost majorată de şase ori.

BMW, VW şi Daimler, compania mamă a Mercedes-Benz, sunt presate să micşoreze costurile, în condiţiile în care cererea de automobile din Europa se îndreaptă spre al şaselea an de scădere, după ce în 2012 livrările au coborât la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

Interesul pentru independenţa energetică nu se limitează la marii producători industriali. Companii medii, între care producători de aluminiu, de bere sau firme de panificaţie, iau în considerare producţia de energie.

Planul lui Merkel, propus în urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, după cutremurul şi tsunami-ul din 2011, se bazează pe dezvoltarea energiei eoliene şi solare. Aceste forme de energie depind însă de condiţiile meteorologice, existând un risc sporit al unor pene de curent. Acest fapt a determinat companiile auto să investească în propriile centrale energetice.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...