BMW raportează vânzări şi profit în scădere în primul trimestru, dar peste estimările analiştilor

BMW, cel mai mare producător de automobile premium la nivel mondial, a înregistrat în primul trimestru un profit net în scădere uşoară, la 1,3 miliarde euro, în timp ce vânzările au coborât la 17,5 miliarde euro, dar au depăşit estimările, în pofida crizei din Europa.
Economica.net - joi, 02 mai 2013, 07:26
BMW raportează vânzări şi profit în scădere în primul trimestru, dar peste estimările analiştilor

Compania a confirmat ţinta pentru acest an, respectiv un profit înainte de taxe în stagnare faţă de nivelul record înregistrat în 2012, potrivit Bloomberg.

Profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) a scăzut cu 4,5% în primul trimestru, la 2,04 miliarde euro, în timp ce media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica un rezultat de 1,82 miliarde euro.

Vânzările BMW au coborât totodată cu 4,1%, la 17,5 miliarde euro, iar profitul net s-a redus cu 3%, la 1,31 miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul german.

Producătorul automobilelor BMW, Mini şi Rolls-Royce anticipează că evoluţia pozitivă a pieţelor din SUA şi China va estompa efectul declinului vânzărilor din Europa, unde piaţa auto s-a restrâns la minimul ultimilor 20 de ani.

Mizând pe câteva modele noi, BMW anticipează vânzări record în acest an ca volum, efectuând în acelaşi timp investiţii costisitoare pentru a se menţine lider în faţa Audi (Volkswagen) şi Mercedes-Benz (Daimler).

„Pe fondul nivelului ridicat al cheltuielilor pentru tehnologii şi modele noi, precum şi investiţiilor în reţeaua de producţie, anticipăm să înregistrăm în 2013 un profit înainte de taxe de mărime similară celui din 2012”, a declarat în comunicat directorul general al BMW, Norbert Reithofer.

BMW va lansa până la sfârşitul anului viitor 25 de modele, 10 dintre acestea fiind complet noi, fără predecesor.

Mercedes a planificat lansarea a 13 modele complet noi până în 2020, iar Audi vrea, potrivit unor surse, să-şi dubleze gama de SUV-uri în acelaşi interval, la şase modele.

Marja de profit a BMW la divizia auto a scăzut în primul trimestru la 9,9%, de la 11,6% în perioada corespunzătoare a anului trecut. Audi a raportat pentru aceeaşi perioadă o marjă de 11,1%, în timp ce profitabilitatea Mercedes-Benz a coborât de la 8,2% la 3,3%.

Acţiunile BMW s-au depreciat cu 4% de la începutul acestui an, compania înregistrând o capitalizare de piaţă de 45,1 miliarde euro.

Grupul german derulează o investiţie de 200 milioane euro la o fabrică din Brazilia, und va produce 30.000 de automobile pe an începând din 2014, şi analizează extinderea reţelei de producţie în Rusia.

Între timp. Audi vrea să crească producţia din America de Nord, planificând o fabrică în Mexic cu o capacitate de 150.000 de automobile pe an începând din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
„Telefonul roşu” între Washington şi Moscova s-a încins din nou – France Presse
„Telefonul roşu” între Washington şi Moscova s-a încins din nou – France Presse
Nu este vorba de un 'telefon roşu' ca în filme, însă comunicaţiile de criză între Washington şi Moscova, deschise în timpul Războiului Rece, au fost reluate pe fondul ameninţărilor ruse......
Mai puţin de trei sferturi dintre români erau conectaţi la sistemul de alimentare cu apă anul trecut
Mai puţin de trei sferturi dintre români erau conectaţi la sistemul de alimentare cu apă anul trecut
Populaţia conectată la sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 74,1% din populaţia rezidentă a României ...
Forţele ucrainene au eliberat oraşul Kupiansk
Forţele ucrainene au eliberat oraşul Kupiansk
Forţele ucrainene au preluat controlul asupra întregului oraş Kupiansk, în nord-est, alungând trupele ruse din poziţiile ...
Turcia intenţionează să furnizeze mai multe arme Ciprului de Nord
Turcia intenţionează să furnizeze mai multe arme Ciprului de Nord
Turcia intenţionează să livreze mai multe arme părţii de nord a Ciprului, aflată sub controlul ciprioţilor turci, ...