BMW vrea să înregistreze vânzări record în 2014

BMW AG, cel mai mare producător mondial de automobile de lux, a anunţat, marţi, că este în grafic pentru a obţine câştiguri şi vânzări record în acest an, după ce livrările solide din China au ajutat compania germană să raporteze o creştere de 2,6% a profitului operaţional, în linie cu estimările analiştilor, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 06 mai 2014, 10:00
BMW vrea să înregistreze vânzări record în 2014

BMW, care concurează cu Audi şi Mercedes, a înregistrat în primul trimestru din 2014 un profit înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 2,09 miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari), uşor peste estimările analiştilor, de 2,05 miliarde de euro (2,83 miliarde de dolari). Veniturile grupului german au urcat cu 3,9%, la 18,2 miliarde de euro.

BMW a anunţat că marja profitului operaţional a fost 9,5% în primele trei luni, mai ridicată decât cea de 7% înregistrată de Mercedes-Benz, dar sub nivelul de 10,1% raportat de Audi.

Marţi dimineaţă, acţiunile BMW au urcat cu 0,9% la bursa din Frankfurt.

Vânzările grupului BMW, care includ şi modelele Mini şi Rolls-Royce, au crescut cu 8,7% în perioada ianuarie – martie 2014, un nou nivel record, datorită avansului de 25% înregistrat în China.

În Europa, livrările au urcat cu 3,4%, chiar dacă vânzările în Germania au scăzut cu 1,4%, în timp ce în SUA au crescut cu 2,7%.

Grupul BMW şi-a reafirmat estimările privind obţinerea în 2014 a unui profit înainte de taxe mai ridicat decât cel înregistrat anul trecut – 7,91 miliarde de euro. De asemenea, vânzările grupului în acest an ar urma să depăşească pentru prima dată nivelul de două miliarde de vehicule, un obiectiv ce va fi realizat cu doi ani mai devreme decât era planificat.

Recent, BMW a anunţat că va investi un miliard de dolari pentru a-şi extinde capacitatea de producţie în SUA cu 50% şi pentru lansarea unui nou SUV. Anul trecut, compania germană a produs 300.000 de vehicule la fabrica sa din Spartanburg, Carolina de Sud, iar anul acesta ar urma să fie fabricate aici 350.000 de SUV-uri X3, X4, X5 şi X6.

Producţia unităţii din Spartanburg va ajunge la 450.000 de maşini până în 2016, aceasta urmând să fie cea mai mare fabrică a companiei germane BMW. Aproximativ 70% dintre vehiculele produse în această fabrică sunt destinate exportului.

Numărul angajaţilor de la Spartanburg va fi majorat la aproximativ 8.800.

Lansarea modelului X7 face parte din strategia BMW de a-şi reduce dependenţa de piaţa auto europeană, care a reprezentat anul trecut 44% din vânzările grupului. Prin majorarea producţiei în SUA şi introducerea de noi modele, BMW pariază pe piaţa americană, care se redresează rapid după criza globală din 2008, pe fondul creşterii popularităţii SUV-urilor.

În condiţiile în care vânzările brandurilor BMW, Mini şi Rolls-Royce au urcat anul trecut la 375.000 de unităţi, SUA au devenit a doua mare piaţă pentru compania germană, reprezentând 19% din livrările sale globale. China a reprezentat anul trecut 20% din vânzări, în timp ce Germania doar 13%.

Investiţiile făcute la fabricile din China vor permite BMW să-şi majoreze capacitatea de producţie în statul asiatic la 400.000 de maşini, de la 300.000 în 2013.

În 2013, profitul net al BMW a crescut cu 4,5%, până la 5,334 miliarde de euro.

Veniturile au scăzut uşor cu 1%, până la 76,058 miliarde de euro, însă numărul unităţilor vândute a atins cifra record de 1,964 milioane vehicule şi toate cele trei branduri ale grupului (BMW, Mini şi Rolls-Royce) au ajuns la recorduri istorice. Comparativ, rivalii Audi şi Mercedes-Benz au livrat anul trecut 1,57 milioane, respectiv 1,566 milioane, automobile de lux.

BMW mizează pe noile modele care vor fi lansate în acest an, printre care se numără vehiculul electric i3 şi noua generaţie de Mini, pentru a face faţă concurenţei venite din partea rivalilor Audi şi Mercedes-Benz.

Viceprimarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu, a anunţat luna trecută că o firmă portugheză a cumpărat în partea de vest a localităţii o suprafaţă de 4,5 hectare pe care va construi o fabrică de confecţionare a tapiţeriilor şi portierelor pentru autoturisme BMW.

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Romtextil S.A. în valoare de peste jumătate de milion......
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...