BMW X5 și X6, împreună cu variantele M Competition, premieră mondială la Amelia Island

Grupul german BMW a oferit un adevărat regal de premiere fanilor americani ai mărcii bavareze. Astfel, la Amelia Island Concours d'Elegance au fost prezentate atât variantele de serie BMW X5 și X6, cât și variantele M Competition ale acestora.
Robert Stan - joi, 09 mart. 2023, 21:59
BMW X5 și X6, împreună cu variantele M Competition, premieră mondială la Amelia Island

Pentru fanii maşinilor clasice din America de Nord Amelia Island Concours d’Elegance este det mult timp evenimentul perfect pentru deschidere unui nou sezon de drumeții la bordul venerabilelor vedete pe roți. Cea de-a 28-a ediţie a reuniunii de primăvară a scos în lumina reflectoarelor rarităţi rafinate din trecut, precum şi modele noi din Bavaria.

BMW şi BMW M GmbH şi-au unit forţele pentru a prezenta noile ediţii ale modelelor Sports Activity Vehicle şi Sports Activity Coupé – produse la uzina BMW Group din Spartanburg. Evenimentul a marcat premiera noilor BMW X5 şi BMW X6, dar şi a variantelor de înaltă performanţă BMW X5 M Competition şi BMW X6 M Competition, cu designul şi tehnologia lor îmbunătăţite semnificativ.

Modificările precise ale designului, inclusiv noi faruri şi cea mai recentă versiune a sistemului de control/operare BMW iDrive complet digital cu ecran central curbat BMW, aduc o imagine modernă pentru designul exteriorul şi interiorul. Noutăţi importante sunt sistemul de propulsie şi mai puternic pentru modelul plug-in hybrid BMW X5 xDrive50e cu o baterie cu capacitate crescută cu 15% la 25,7 kWh (capacitate netă) şi noile motoare cu tehnologie mild-hybrid 48 V disponibilă la toate celelalte variante de model, inclusiv, în permieră pentru versiunile V8 ale modelor M.

BMW X5 M Competition şi BMW X6 M Competition dispun de un nou motor V8 cu tehnologie mild hybrid 48V integrată în cutia de viteze, pentru prima dată pe un model M high performance. Puterea maximă a propulsorului cu ardere internă este de 625 CP. Vehciulele de performanță au și un design exterior cu linii dinamice potenţate şi, pentru prima dată, o interpretare comună a părţii frontale.

Cockpitul ambelor automobile dispune de tehnologie de ultimă generaţie sub forma ecranului central curbat BMW, inclusiv sistemul de control/operare BMW iDrive cu conţinut de ecran specific M.

Noile modele care au avut premiera mondială la Amelia Island beneficiază, de asemenea, de un portofoliu extins semnificativ de sisteme pentru condus şi parcare autonome. De exemplu, maşinile pot fi parcate acum şi pot fi efectuate manevre complete din exteriorul automobilului folosind un Apple iPhone.

Primele SUV-uri BMW de performanță cu tehnologie mild hybrid

Cea mai recentă generaţie de tehnologie de propulsie oferită de noile BMW X5 M Competition şi BMW X6 M Competition marchează debutul tehnologiei mild hybrid 48V în modelele de înaltă performanţă ale mărcii, folosind un sistem de generaţia a doua. Un motor electric integrat în carcasa compactă a transmisiei M Steptronic cu opt trepte oferă o putere suplimentară de până la 9 kW/12 CP şi un cuplu de 200 Nm, funcţionând în acelaşi timp ca un sistem starter. Energia necesară pentru aceasta este furnizată de o baterie de 48V litiu-ion găzduită în compartimentul motor. Bateria este încărcată printr-o generare adaptivă foarte eficientă la frânare şi la frână de motor.

Tehnologia 48V susţine un nou motor V8 M TwinPower Turbo. Pe lângă galeria de evacuare transversală, propulsorul de 4,4 litri dispune acum şi de o transmisie întărită a arborelui cotit, o supraalimentare optimizată suplimentar, o nouă conductă de admisie a aerului şi un sistem optimizat de alimentare cu ulei şi un proces de separare a uleiului. Propulsorul asigură un cuplu maxim de 750 Nm între 1.800 şi 5.800 rpm şi generează o putere maximă de 460 kW/625 CP la 6.000 rpm.

Răspunsul spontan şi capacitatea de a urca în turaţii ale motorului V8, împreună cu impulsul oferit de motorul electric, aduc un plus experienţei dinamice. Noile vehicule accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde.

Sistemul de evacuare M Sport cu clapete controlate electric – disponibil standard – completează experienţa de performanţă printr-o acustică pe măsură. Totodată, noile convertoare catalitice contribuie pentru a îmbunătăţi performanţa emisiilor motorului pe benzină.

Puterea motorului este transferată printr-o nouă versiune a transmisiei M Steptronic cu opt trepte cu Drivelogic, care oferă trei setări de schimbare a vitezelor – atât în modul automat, cât şi manual, de la modul confort, la dinamic. Rapoartele mai scurte pentru primele trei trepte sunt ideale pentru acceleraţii rapide, în timp ce distribuţia mai largă a rapoartelor pentru cele opt trepte este optimizată pentru consum.

Noile BMW X5 și X6 M Competition vin şi cu o versiune nouă, adaptată, a sistemului de tracţiune integrală M xDrive, care face echipă cu diferenţialul M activ de pe puntea spate. Meniul M Setup permite conducătorului să treacă de la setarea implicită 4WD la modul 4WD Sport, ceea ce face posibilă executarea derapajelor controlate prin repartizarea puterii cu o doză precisă spre puntea spate.

Accente sportive

Sportivitatea şi o prezenţă expresivă sunt principalele atribute ale designului exterior al noilor BMW X5 M Competition şi BMW X6 M Competition, definite în special prin forma părţii frontale redesenate. Acum, ambele modele au noi faruri LED cu funcţie matrix, cu control adaptiv şi faza lungă BMW Selective Beam cu funcţie antiorbire. Conturul noilor blocuri optice este mai îngust cu 35 de milimetri decât la modelele existente. Opţional, ele pot fi comandate şi ca lumini M Shadowline.

Acum grila BMW este complet neagră. Barele orizontale ale grilei şi emblema de model mărită sunt unele din elemente noi design. În plus, grila BMW şi priza de aer centrală inferioară formează acum o singură zonă neagră, în forma literei X.

Linia laterală pune în lumină limbajul de design clar al celor două modele şi proporţiile lor distincte. Capacele oglinzilor exterioare şi spoilerul spate al BMW X6 M Competition sunt disponibile opţional şi în carbon. La ambele modele, o inserţie de difuzor proeminent se extinde în jos până la marginea inferioară a difuzorului spate. De asemenea, oferă o margine sofisticată pentru cele două perechi de ţevi de evacuare duble, emblematice pentru modelele M. Acum, BMW X5 M Competition foloseşte elemente de ghidare a luminii din fibră optică, în forma literei X, pentru stopuri şi lămpile de frână, oferind un alt punct de atracţie în partea din spate.

În centrul actualizărilor de design pentru interiorul noilor BMW X5 M Competition şi BMW X6 M Competition se află ecranul central curbat BMW, care oferă cockpitului tipic M o imagine modernă. Ecranul este format dintr-un monitor de informaţii de 12,3 inchi (31,24 cm) în spatele volanului şi un display central cu diagonala ecranului de 14,9 inchi (37,85 cm), cu o singură suprafaţă de sticlă care le încorporează pe ambele. Ecranul tactil al displayului central permite controlul numeroaselor funcţii, rezultând o reducere semnificativă a numărului de butoane şi comenzi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...