1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

BNR a cheltuit 700 mil. euro în mai pentru a apăra leul – ING

Leul a fost susţinut constant de către Banca Naţională în luna mai, care a cheltuit în jurul a 700 de milioane de euro din rezerva valutară pentru a proteja moneda naţională de o depreciere puternică, estimează analiştii ING.

31 mai, 2012 | Mihai Banita | ECONOMICA.net

„În mod interesant, în prima parte a sedinţei leul a fost destul de puternic, apreciindu-se dincolo de 4,46/EUR într-o mişcare ce nu a fost în linie cu evoluţia regională. Deşi leul a părut că este susţinut în mod constant de către banca centrală în ultimele săptămâni (estimăm că aceasta a utilizat aproximativ 0,7 miliarde euro pentru susţine moneda naţională în luna mai, ceea ce ar însemna probabil o scădere a rezervelor valutare la 33,4 miliarde euro), volumele tranzacţionate în şedinţa de ieri indică intervenţii valutare semnificativ mai puternice. Aceasta ar putea fi rezultatul faptului că tranzacţiile de ieri vor fi decontate în iunie, deci nu au impact asupra nivelului rezervelor valutare din mai", spun analiştii ING.

Aceştia consideră că intervenţiile BNR vor fi din ce în ce mai scumpe, cu impact mai mare asupra rezervelor valutare.

"O administrare atât de atentă a intervenţiilor valutare ar sugera ca nivelul costurilor acestor operaţiuni a ajuns destul de ridicat (prin costuri ne referim la impactul asupra rezervelor valutare şi ratelor de dobândă) şi creşte probabilitatea ca scăderea rezervei valutare să fie semnificativă".

Leul s-a apreciat cu 0,2% în prima parte a şedinţei de astăzi, după ce a deschis la 4,4741 a câştigat teren până la 4,4650, astfel că BNR a anunţat un curs oficial de 4,4652/EUR. Leul a s-a depreciat apoi brusc la 4,4750 la ora 13:30.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO