BNR a cheltuit peste un miliard de euro pentru a susţine leul într-o lună – ING

Banca Naţională a României (BNR) a utilizat puţin peste un miliard de euro pentru a susţine leul în luna iulie, consideră economistul ING Bank, Vlad Muscalu, perioadă în care moneda naţională a fost afectată de tensiunile politice interne.
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 11:16
BNR a cheltuit peste un miliard de euro pentru a susţine leul într-o lună - ING

„Mişcările recente şi datele privind rezervele valutare, care ne-au făcut să credem că BNR a vândut puţin peste un miliard de euro în ultima lună, ne determină să înlocuim prognoza noastră pozitivă pe termen scurt cu una negativă şi estimăm revenirea leului la minimul recent, de 4,65 unităţi pentru un euro”, arată un raport transmis joi de ING Bank.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2%, până la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Percepţia jucătorilor a fost afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.

Moneda naţională a recuperat luni semnificativ din terenul pierdut în săptămânile precedente, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulţi jucători străini au ales să-şi închidă din poziţii, însă dealerii nu au exclus şi o prezenţă discretă a BNR.

Tensiunile politice nu s-au terminat însă, întrucât Curtea Constituţională a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului.

Potrivit economistului ING, această incertitudine pare să pună presiune pe leu, care, spre deosebire de alte perechi valutare, a avut o sesiune dificilă miercuri, iar cotaţii au depăşit din nou 4,6 lei/euro.

Cotaţiile monedei naţionale au continuat să urce la deschiderea sesiunii de joi, înregistrând oscilaţii în jurul nivelului de 4,61 lei/euro, pe volume reduse de valută tranzacţionată, potrivit dealerilor.

Banca centrală a anunţat miercuri că rezervele valutare au scăzut în luna iulie cu 819 milioane euro, de la 32,96 miliarde euro la 32,14 miliarde euro, în condiţiile în care plăţile scadente în contul datoriei publice denominate în valută au fost de 127,92 milioane euro.

În cursul lunii iulie, BNR a înregistrat intrări la rezerva valutară de 1,3 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Concomitent, de la rezerva valutară s-au consemnat ieşiri de 2,11 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Luna trecută, Ministerul de Finanţe a emis titluri de stat de 1,6 miliarde lei şi a avut de efectuat plăţi de peste 5 miliarde lei. Diferenţa a fost, cel mai probabil, acoperită din bufferul constituit în valută. Astfel, este posibil ca Ministerul Finanţelor să fi vândut către BNR peste 800 de milioane de euro, sumă pe care banca centrală a vândut-o mai departe în piaţă.

MFP a anunţat în 24 iulie că suma din buffer se ridică la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la începutul lunii mai, diferenţă în care intră şi plata unei emisiuni scadente în valoare de 700 milioane de euro.

„Diferenţa de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizată pentru contracararea tendinţei de creştere a randamentelor pe piaţa primară a titlurilor de stat datorată situaţiei tensionate de pe plan internaţional, a celei aferente structurii lichidităţii din sistemul bancar românesc, precum şi a contextului intern. Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de 1 miliard euro de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituţiile financiare intenaţionale drept componentă a rezervei financiare la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice”, se spunea în comunicatul MFP.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...