BNR a dat 15 amenzi în valoare de 250.000 de lei fostei conduceri a Băncii Comerciale Carpatica

15 01. 2017
bnr_75420000

La capitolul sancţiuni date de BNR în 2016, pe data de 3 octombrie 2016, apare înregistrat un număr de şase amenzi pentru diverse persoane fizice care au făcut parte din conducerea executivă sau din Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica (BCC). Amenzile date de banca centrală implică modul de gestionare a creditelor restante şi îndeplinirea diverselor atribuţii de supraveghere exercitate de foştii şefi ai băncii. Conducerea BCC a fost schimbată la sârşitul lunii aprilie 2016, când aceasta a fost înlocuită cu reprezentanţii Patria Bank, instituţie cu care banca se află în proces de fuziune aprobat deja de BNR în luna noiembrie 2016.

Surse din mediul bancar au declarat pentru ECONOMICA.NET că pe lângă cele şase făcute publice pe site-ul BNR, direcţia supraveghere a mai dat 9 amenzi care au fost contestate de către cei amendaţi, iar acum se află în curs de soluţionare la BNR. Cele mai mari amenzi au fost primite de Johan Gabriels, care a asigurat şefia conducerii executive a băncii, şi Ion Trenca, şeful consiliului de supraveghere al băncii, în cuantum de 30.000 de lei pentru fiecare. Pentru perioada vizată de amenzile date de BNR (în general fapte constate a se fi întâmplat pe parcursul lui 2015), conducerea băncii a fost asigurată, pe zona de executiv, din funcţia de director general de belgianul Johan Gabriels, alături de Elena Bădeanu – director general adjunct, Cosmin Bucur – director general adjunct cu responsabilităţi în zona comercială şi Cornel Benchea – director general adjunct cu responsabilităţi în zona de trezorerie. Consiliul de Supraveghere al Băncii Carpatica a fost asigurat de Ioan Trenca, Silviu Popa şi Ionuţ Pătrăhău.

La începutul lunii martie 2016, omul de afaceri Ilie Carabulea, acţionar al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), a depus recent o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României şi a conducerii băncii pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, acuzând un prejudiciu de un milion de euro. Carabulea acuză conducerea BCC că a făcut contracte de consultanţă păguboase, care nu fuseseră aprobate de acţionarii băncii, şi nici prevăzute în buget, iar pe şefii din BNR că nu au supravegheat această situaţie, deşi fuseseră informaţi corespunzător.

Între timp, BCC fuzionează prin absorbţie cu Patria Bank, viitoare entitate urmând să ia numele acesteia din urmă. Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii (FEI), Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW (DEG) şi Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BSTDB). Preşedintele grupului şi acum şi al consiliului de supraveghere al băncii este Horia Manda.