1EUR = 4.7789 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat 11 bănci cu 6 miliarde de lei

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 11 bănci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a fost de 15,3 miliarde de lei.

08 oct, 2012 | Mediafax

Banca centrală a plafonat din nou suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, după ce cursul de schimb leu/euro a urcat luni pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximul istoric.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat un plafon, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creşterea randamentelor la titlurile de stat, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la creşterea randamentelor a fost reprezentat şi de tensiunile politice cauzate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Începând din luna septembrie, BNR nu a mai limitat împrumuturile la licitaţiile repo. La cea mai recentă astfel de operaţiune opt bănci au împrumutat 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) de la banca centrală.

În prima parte a şedinţei de luni cursul leu/euro a urcat până la un nivel maxim al zilei de 4,5920 unităţi, cotaţii care nu au mai fost atinse de la începutul lunii august. La începutul lunii august cursul anunţat de BNR a atins maximul istoric, de 4,6481 lei/euro.

Imediat după anunţul BNR privind plafonarea sumei în licitaţia repo, cotaţiile pe piaţa interbancară au scăzut până la un minim de 4,5630 lei/euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO