BNR a împrumutat 12 bănci cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de aproape cinci ori mai mare

 Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat 12 bănci cu suma de 4 miliarde lei (895 milioane euro) oferită la operaţiunea repo de luni, iar cererea a fost de aproape cinci ori mai mare, totalizând 18,94 miliarde lei.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 12:07
BNR a împrumutat 12 bănci cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de aproape cinci ori mai mare

Aceasta este a patra săptămână consecutivă în care banca centrală a menţinut 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo şi, totodată, a 11-a săptămână în care BNR limitează suma disponibilă.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Scadenţa împrumuturilor de luni va fi pe 24 decembrie.

Numărul instituţiilor de credit participante a scăzut uşor faţă de săptămâna trecută, când 13 bănci au apelat la acest tip de împrumuturi, cererea instituţiilor fiind de peste cinci ori mai mare, respectiv de 20,29 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzi mai ridicate practicate de bănci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor au scăzut joi pentru prima oară, întrerupând trendul de creştere început în luna mai. Totodată, cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ.

Ministerul Finanţelor Publice a redeschis joi două emisiuni cu scadenţe pe doi ani şi, respectiv, cinci ani, prin care a atras în total 2,07 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decât a anunţat iniţial că urmăreşte. Prin titlurile pe doi ani, Trezoreria a atras 1,06 miliarde lei, în condiţiile în care valoarea indicativă a emisiunii a fost de 400 milioane lei, iar cererea băncilor a însumat 1,7 miliarde lei.

Prin emisiunea de obligaţiuni pe cinci ani, Finanţele au împrumutat 1,01 miliarde lei. Băncile au depus oferte de 2,1 miliarde lei, de peste zece ori mai mult decât valoarea propusă, de 200 milioane lei.

O parte din banii împrumutaţi luni de la BNR prin operaţiunea repo ar putea fi utilizaţi de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat la licitaţia programată de Ministerul Finanţelor Publice. Finanţele vor să vândă, luni, certificate de trezorerie cu maturitate de un an, în valoare de 700 milioane lei.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 5,28% – 5,78% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, în scădere foarte uşoară faţă de nivelurile de vineri, de 5,46% – 5,96% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...