1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat 16 bănci cu cele 6 miliarde lei oferite la repo. Cererea a fost de 28 miliarde lei

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat 16 bănci cu suma de 6 miliarde lei oferită la operaţiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste patru ori mai mare, respectiv 27,98 miliarde lei.

14 ian, 2013 | Mediafax

Banca centrală a majorat luni suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo la 6 miliarde lei, după ce în precedentele şapte săptămâni a menţinut limita la 4 miliarde lei.

Lunea trecută 17 bănci au atras cele 4 miliarde lei oferite la repo, iar sumele licitate de instituţiile de credit au totalizat 24,9 miliarde lei.

Unii dealeri se aşteptau ca suma injectată prin operaţiunea repo să crească luni, după ce BNR a anunţat cu o săptămână în urmă întoarcerea la o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Luni sunt programate două licitaţii pentru vânzare de titluri de stat de către Ministerul Finanţelor Publice. Ministerul vrea să împrumute în total 1,3 miliarde lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) şi prin obligaţiuni cu scadenţă de 3 ani (800 milioane lei).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO