BNR a împrumutat azi 12 bănci cu 2,58 miliarde euro

Banca Naţională a României a împrumutat luni 12 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 11,51 miliarde lei (2,58 miliarde euro), pentru o săptămână, după ce săptămâna trecută băncile au luat de la BNR o valoare record pentru acest tip de licitaţii, de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro).
Economica.net - lun, 11 iun. 2012, 11:56
BNR a împrumutat azi 12 bănci cu 2,58 miliarde euro

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

BNR a majorat în urmă cu două săptămâni de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, astfel că sumele împrumutate de bănci au crescut încă de marţea trecută. Atunci, 13 bănci au împrumutat de la BNR o sumă record de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Precedentul record a fost stabilit în octombrie 2009, când suma acordată de BNR a fost de 11,97 miliarde de lei.

În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie până la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finanţe, cum susţineau dealerii, însă cererea s-a majorat considerabil pentru că lichiditatea din piaţă s-a redus.

Prin urmare, deficitul de lichiditate din piaţă estimat de dealeri este de circa miliarde de lei, dacă băncile cu capital majoritar românesc care obişnuiau să atragă fonduri pentru MFP nu au împrumutat mai mult pentru finanţarea titlurilor de stat.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4,90% – 5,39% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, după ce vineri acestea au fost de 4,91% – 5,39% pe an. Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...