1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat două bănci cu 247 mil. lei. Cea mai mică sumă din ultimele 17 luni

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat două bănci cu 247,3 milioane lei la licitaţia repo săptămânală, aceasta fiind cea mai mică sumă acordată de banca centrală prin astfel de operaţiuni în ultimele 17 luni.

18 mar, 2013 | Mediafax

Dealerii spun că în piaţă este suficientă lichiditate şi, cel mai probabil, cele două bănci care au luat bani de la BNR nu reuşesc să se împrumute de la alte bănci la costuri sub cel din licitaţia repo.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Dobânzile practicate luni pe piaţa monetară interbancară pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 2,32% - 2,82% pe an, cu mult sub rata dobânzii practicată de BNR. În acelaşi timp, dobânzile sunt uşor peste nivelurile de vineri, de 2,15% - 2,65% pe an.

O sumă mai redusă acordată de BNR la licitaţia repo săptămânală a fost înregistrată cel mai recent în data de 24 octombrie 2011, când o bancă a împrumutat 225,8 milioane lei, potrivit informaţiilor diponibile pe site-ul băncii centrale. Atunci, dobânda a fost de 6,25% pe an.

BNR a acordat luni câţi bani au cerut băncile, pentru a treia săptămână consecutiv, după 21 de săptămâni în care a limitat suma disponibilă pentru aceste operaţiuni.

Începând din 4 martie BNR nu a mai limitat împrumuturile la licitaţiile repo. Atunci, 13 bănci au atras 7,33 miliarde lei (1,6 miliarde euro), faţă de 10 miliarde lei în săptămâna anterioară

Ulterior, pe fondul creşterii lichidităţii din piaţă, sumele atrase de la BNR au scăzut semnificativ. Astfel, săptămâna trecută opt bănci au luat de la BNR 2,3 miliarde lei (527 milioane euro).

Limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo a fost una dintre pârghiile utilizate de BNR pentru a tempera deprecierea leului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Banca centrală a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat în perioda octombrie - febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,735 miliarde lei şi un record de 38,496 miliarde lei. Atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din suma vizată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO