1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat luni 13 bănci cu 2,68 miliarde de euro

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 13 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro), pentru şapte zile.

18 iun, 2012 | Mediafax

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

În licitaţia de săptămâna trecută, 12 bănci au împrumutat 11,51 miliarde lei (2,58 miliarde euro),tot printr-o operaţiune repo.

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, astfel că sumele împrumutate de bănci au crescut încă din prima operaţiune din luna iunie, când 13 bănci au împrumutat de la BNR o sumă record de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie până la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finanţe, cum susţineau dealerii, însă cererea s-a majorat considerabil întrucât lichiditatea din piaţă s-a redus.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi 4,96 - 5,42% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, similare cu cele de vineri. Totodată, au stagnat si randamentele pentru depozitele la o saptămână, la 4,95 - 5,44%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO