1EUR = 4.8583 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat nouă bănci cu 1,78 mld.euro. Cea mai mare sumă din februarie 2010

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni nouă bănci comerciale cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro), oferind astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.

21 mai, 2012 | Mediafax

Fondurile au fost acordate pentru o perioadă de şapte zile, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

O sumă mai mare decât cea de luni a fost acordată de banca centrală în 1 februarie 2010, când 16 bănci au împrumutat 9,24 miliarde lei. Atunci dobânda a fost de 7,5% pe an.

Potrivit dealerilor numărul de participanţi şi suma acordată de BNR au crescut luni deoarece dobânzile la care băncile se împrumută între ele au crescut şi au ajuns foarte aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR de 5,25% pe an. Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4,78% - 5,28% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, în scădere uşoară de la nivelurile de vineri, de 5,05% - 5,55%.

Astfel, pentru unele bănci este mai ieftin să se împrumute de la BNR decât să apeleze la împrumuturi de la alte bănci comerciale.

Nivelurile dobânzilor sunt în continuare ridicate ca urmare a intervenţiilor valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

La precedenta licitaţie repo, banca centrală a împrumutat patru bănci cu 5,4 miliarde lei (1,2 miliarde euro), tot pentru şapte zile.

Prin astfel de operaţiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Banca centrală acordă băncilor împrumuturi în lei şi prin operaţiuni repo şi lombard, iar de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie de tip repo.

În schimb, băncile au apelat la facilitatea lombard de la BNR doar în aprilie, pentru prima dată în acest an, când au atras credite pe termen scurt în sumă de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piaţă, de 9,25%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO