BNR a împrumutat opt bănci cu 1,84 mld. lei, cea mai mare sumă din ultimele trei luni

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni opt bănci comerciale cu 1,84 miliarde lei (413,6 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă acordată de banca centrală în ultimele trei luni, prin licitaţia repo săptămânală.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 11:30
BNR a împrumutat opt bănci cu 1,84 mld. lei, cea mai mare sumă din ultimele trei luni

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, în prezent la 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Suma mai mare a împrumuturilor accesate luni de băncile comerciale de la BNR ar putea fi determinată de o scădere a disponibilităţilor în lei ale unor bănci, după ce săptămâna trecută operatorii telecom au cumpărat lei şi au vândut euro pentru plata unor licenţe telecom adjudecate în toamna anului trecut. Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom au avut ca termen limită ziua de vineri pentru a plăti aproape 500 milioane euro pentru licenţele respective.

O sumă mai mare decât cea de luni a fost acordată de BNR în 1 aprilie, când şapte bănci au împrumutat 2,19 miliarde lei.

La licitaţia organizată săptămâna trecută, trei bănci au împrumutat 577,3 milioane lei (128,6 milioane euro).

Piaţa a fost animată marţi şi miercuri de ordinele plasate pentru vânzare de euro şi cumpărare de lei înainte de plata licenţelor telecom, cursul de schimb leu/euro scăzând cu aproape 3%, până aproape de 4,4 lei/euro, iar rulajele au fost crescut considerabil. Piaţa s-a liniştit începând de joi, iar volumele de tranzacţionare s-au întors la niveluri reduse.

Totodată, dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă de o zi au urcat uşor vineri şi au ajuns să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR, în prezent de 5,25% pe an. Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au ajuns vineri aproape de 5% pe an, iar luni au avansat la 4,8% – 5,3% pe an.

Rata dobânzii de politică monetară va scădea de marţi la 5% pe an, reducerea fiind decisă luni de Consiliul de Administraţie al BNR.

Începând din luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 178,3 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.

În perioada octombrie 2012 – februarie 2013 banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie – febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din suma vizată.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...