BNR a împrumutat opt bănci cu 1,84 mld. lei, cea mai mare sumă din ultimele trei luni

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni opt bănci comerciale cu 1,84 miliarde lei (413,6 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă acordată de banca centrală în ultimele trei luni, prin licitaţia repo săptămânală.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 11:30
BNR a împrumutat opt bănci cu 1,84 mld. lei, cea mai mare sumă din ultimele trei luni

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, în prezent la 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Suma mai mare a împrumuturilor accesate luni de băncile comerciale de la BNR ar putea fi determinată de o scădere a disponibilităţilor în lei ale unor bănci, după ce săptămâna trecută operatorii telecom au cumpărat lei şi au vândut euro pentru plata unor licenţe telecom adjudecate în toamna anului trecut. Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom au avut ca termen limită ziua de vineri pentru a plăti aproape 500 milioane euro pentru licenţele respective.

O sumă mai mare decât cea de luni a fost acordată de BNR în 1 aprilie, când şapte bănci au împrumutat 2,19 miliarde lei.

La licitaţia organizată săptămâna trecută, trei bănci au împrumutat 577,3 milioane lei (128,6 milioane euro).

Piaţa a fost animată marţi şi miercuri de ordinele plasate pentru vânzare de euro şi cumpărare de lei înainte de plata licenţelor telecom, cursul de schimb leu/euro scăzând cu aproape 3%, până aproape de 4,4 lei/euro, iar rulajele au fost crescut considerabil. Piaţa s-a liniştit începând de joi, iar volumele de tranzacţionare s-au întors la niveluri reduse.

Totodată, dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă de o zi au urcat uşor vineri şi au ajuns să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR, în prezent de 5,25% pe an. Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au ajuns vineri aproape de 5% pe an, iar luni au avansat la 4,8% – 5,3% pe an.

Rata dobânzii de politică monetară va scădea de marţi la 5% pe an, reducerea fiind decisă luni de Consiliul de Administraţie al BNR.

Începând din luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 178,3 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.

În perioada octombrie 2012 – februarie 2013 banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie – febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din suma vizată.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...