BNR a împrumutat patru bănci cu 1,474 miliarde euro pentru o săptămână

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni patru bănci comerciale cu 6,492 miliarde lei (1,474 miliarde euro), pentru şapte zile, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
Economica.net - lun, 07 mai 2012, 10:56
BNR a împrumutat patru bănci cu 1,474 miliarde euro pentru o săptămână

O sumă mai mare a fost împrumutată de BNR la 12 martie, când patru bănci au luat 6,724 miliarde lei (1,544 miliarde euro).

Prin astfel de operaţiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4,01% – 4,51% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, foarte apropiate de cele de vineri, de 4,08% – 4,58% pe an.

La licitaţia organizată săptămâna trecută de BNR au participat şase bănci, care au împrumutat 6,1 miliarde lei (1,38 miliarde euro). Aceasta a fost prima licitaţie din 2012 când la operaţiune au participat mai mult de patru bănci.

La precedentele licitaţii, împrumuturile erau angajate de un număr restrâns de bănci, respectiv 3-4 instituţii, iar dealerii considerau că fondurile erau utilizate în principal pentru finanţarea Ministerul Finanţelor. Creşterea numărului de participanţi poate arăta că unele bănci au nevoie de finanţare şi nu pot atrage bani din piaţă.

BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo, începând cu 17 octombrie, iar cea mai mare sumă a fost acordată pe 12 decembrie, când nouă bănci au împrumutat 7,63 miliarde lei (1,7 miliarde euro).

Banca centrală a menţinut săptămâna trecută rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut. Decizia BNR a fost anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu. Anterior, analiştii anticipau că banca centrală va continua seria de reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, începută în luna noiembrie a anului trecut.

În zilele imediat după căderea Cabinetului Ungureanu cursul de schimb a atins valori maxime istorice, de 4,4314 lei/euro, pe piaţa interbancară. Rata de referinţă anunţată de BNR a atins miercuri nivelul maxim istoric de 4,4168 lei/euro, iar în zilele următoare a revenit foarte aproape de 4,4 lei/euro.

Guvernatorul BNR a vorbit miercuri pentru a doua oară în ultimele luni despre o depreciere a leului pe baza fundamentelor macroeconomice. Această ultimă declaraţie sugerează chiar că banca centrală ar putea fi confortabilă cu noul nivel al cotaţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...