1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat şapte bănci cu 2,2 miliarde lei, prin repo

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni şapte bănci cu 2,19 miliarde lei, prin operaţiunea repo, sub suma acordată săptămâna trecută, când instituţiile de credit au atras 3,53 miliarde lei.

01 apr, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Începând din 4 martie BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 247,4 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi fluctuau aproape de cele de vineri, la 4,58 - 5,08% pe an, iar cele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 4,64 - 5,14%.

Banca centrală a reluat pe 8 octombrie 2012 limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie - febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu reflectă fidel nevoia de lichiditate as acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO