BNR a majorat la 10 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a majorat pentru a doua săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo, plafonul ajungând luni la 10 miliarde lei.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 10:44
BNR a majorat la 10 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Aceasta este a 18-a săptămână la rând în care banca centrală limitează împrumuturile acordate prin această operaţiune.

Săptămâna trecută, banca centrală a ridicat la 9 miliarde lei suma pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea celor 17 instituţii de credit care au participat la operaţiune a atins un nou nivel record, de 37,52 miliarde lei.

În precedentele două săptămâni plafonul a fost de 6 miliarde lei, iar anterior, în perioada 26 noiembrie – 7 ianuarie, suma a fost limitată la 4 miliarde lei. Majorarea sumei la 6 miliarde lei a venit după ce BNR a anunţat întoarcerea la o gestionare „adecvată” a lichidităţii.

Analiştii ING afirmau luni dimineaţă, înaintea anunţului BNR privind licitaţia repo, că banca centrală ar putea creşte suma disponibilă în această licitaţie.

„Întrucât estimăm că banca centrală a cumpărat din piaţă doar 600 milioane euro în ultimele două luni, în timp ce titlurile emise de Ministerul Finanţelor au depăşit pe cele ajunse la scadenţă cu circa
11,4 miliarde lei, iar deficitul bugetar a fost probabil de 4 miliarde lei în aceeaşi perioadă, necesarul de finanţare din sistem a crescut considerabil. Aşadar ne putem aştepta ca banca centrală să crească suma injectată prin operaţiunea de piaţă monetară de astăzi pentru a relaxa condiţiile de finanţare, caz în care am putea vedea o scădere treptată a ratelor pe termene scurte de pe curba de
randamente FX swap”, se arată în nota ING.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut foarte uşor, la 5,64% – 6,14% pe an, după ce vineri au fost la 5,68% – 6,18% pe an.

Pe piaţa interbancară, cursul leu/euro nu a fost influenţat de anunţul BNR privind licitaţia repo, astfel că paritatea a continuat să fluctueze în apropierea nivelului de 4,3600 unităţi.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 10 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efectele negative al acestor plafonări au fost, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzile mai ridicate practicate de bănci.

Totuşi, din a doua jumătate a lunii decembrie, cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Astfel, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la mijlocul lunii ianuarie privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii. De atunci, randamentele pentru obligaţiunile cu termen mai lung au atins niveluri minime record.

Scăderea costurilor de finanţare a determinat Trezoreria să se împrumute mai mult decât a planificat în luna ianuarie. Astfel, administratorii datoriei publice au împrumutat 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro atraşi prin obligaţiuni cu scadenţa la 3 ani.

Pentru luna februarie, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că vrea să împrumute 3,7 miliarde lei. Primele două licitaţii sunt programate luni, când Finanţele vor să atragă 1 miliard de lei, prin vânzare de certificate de trezorerie cu scadenţă la un an (500 milioane lei) şi obligaţiuni pe trei ani (500 milioane lei).

Te-ar mai putea interesa și
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că își continuă parteneriatul pe termen lung cu......
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja (PNL) vrea crearea unui grup tehnic de lucru
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja ...
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri ...
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice ...
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 decembrie
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 ...
Uniunea Europeană şi SUA sunt conştiente că trebuie să găsească o soluţie la disputa tarifelor vamale suplimentare ...