1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

BNR a majorat suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo, la 6 miliarde lei

Banca Naţională a României (BNR) a plafonat pentru a 15-a săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, însă limita a crescut luni la 6 miliarde lei, de la 4 miliarde lei în ultimele şapte săptămâni.

14 ian, 2013 | Mediafax

Banca centrală a împrumutat săptămâna trecută 17 bănci cu 4 miliarde lei, iar sumele licitate de instituţiile de credit au ajuns la un total de 24,9 miliarde lei.

Unii dealeri se aşteptau ca suma injectată prin operaţiunea repo să crească, după ce BNR a anunţat cu o săptămână în urmă întoarcerea la o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Luni sunt programate două licitaţii pentru vânzare de titluri de stat de către Ministerul Finanţelor Publice. Ministerul vrea să împrumute în total 1,3 miliarde lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) şi prin obligaţiuni cu scadenţă de 3 ani (800 milioane lei).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO