BNR a menţinut la 4 miliarde de lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut pentru a cincea săptămână consecutiv la 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, aceasta fiind, totodată, a 12-a săptămână la rând în care banca centrală limitează suma disponibilă.
Economica.net - lun, 24 dec. 2012, 09:55
BNR a menţinut la 4 miliarde de lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Scadenţa împrumuturilor de luni va fi pe 31 decembrie.

Săptămâna trecută, 12 bănci au apelat la acest tip de împrumuturi, cererea instituţiilor fiind de aproape cinci ori mai mare, totalizând 18,94 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzi mai ridicate practicate de bănci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor au scăzut în urmă cu două săptămâni pentru prima oară, întrerupând trendul de creştere început în luna mai. Totodată, cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ, în condiţiile în care randamentele la titlurile de stat ale României sunt peste cele emise de ţările din regiune.

Ministerul Finanţelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativă, astfel că fondurile atrase în lei în acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Finanţările în valută au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu euro în prima parte a şedinţei interbancare de luni şi cursul de schimb a scăzut la 4,4180 – 4,4200 lei/euro. Cotaţiile sunt cu 3,1 bani sub nivelurile de vineri, din jurul orei 16:30, de 4,4490 – 4,4510 lei/euro. Scăderea cursului a venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, potrivit dealerilor.

Cursul nu a mai fost sub 4,42 lei/euro din prima parte a lunii mai.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 6,01% – 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, foarte aproape de nivelurile de vineri, de 6,03% – 6,53% pe an.

Pe de altă parte, dobânzile pentru plasamente cu scadenţă la o zi au urcat la 6,94% – 7,44% pe an, după ce vineri au fost la 5,69% – 6,19% pe an.

Dealerii spun că majorarea dobânzilor este determinată de o scădere a volumului de lei din piaţă în condiţiile în care luni trebuie plătite 3,4 miliarde lei pentru obligaţiunile vândute joi de Ministerul Finanţelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...