BNR a menţinut la 6 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a plafonat pentru a 16-a săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, iar plafonul a rămas la 6 miliarde lei, unde a fost ridicat săptămâna trecută.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 10:24
BNR a menţinut la 6 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

BNR a ridicat săptămâna trecută suma disponibilă pentru licitaţia repo la 6 miliarde lei, după şapte săptămâni consecutive în care plafonul a fost la 4 miliarde lei.

Unii dealeri se aşteptau ca suma injectată prin operaţiunea repo să crească săptămâna trecută, după ce BNR a anunţat cu o săptămână înainte întoarcerea la o gestionare „adecvată” a lichidităţii.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Cele 6 miliarde lei acordate lunea trecută au fost împrumutate de 16 bănci, iar sumele licitate de instituţiile de credit au fost de peste patru ori mai mari, ajungând la aproape 28 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efectele negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzile mai ridicate practicate de bănci.

Totuşi, din a doua jumătate a lunii decembrie, cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Astfel, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de marţi seară privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, din care 4,6 miliarde lei erau planificate în luna ianuarie.

Administratorii datoriei publice au atras deja 9,98 miliarde lei, în primele şase licitaţii din ianuarie. Până la finalul lunii, mai sunt planificate două operaţiuni pentru titluri în lei, plus o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la trei ani, de 150 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...