1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

BNR a plafonat din nou la 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut pentru a şaptea săptămână consecutiv la 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, aceasta fiind, totodată, a 14-a săptămână la rând în care banca centrală limitează suma disponibilă.

07 ian, 2013 | Mediafax

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat lunea trecută 13 bănci cu 4 miliarde lei, iar sumele licitate de instituţiile de credit au ajuns la un total de 17,48 miliarde lei.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efectele negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzile mai ridicate practicate de bănci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor au scăzut însă în urmă cu patru săptămâni pentru prima oară, întrerupând trendul de creştere început în luna mai. Totodată, cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ, în condiţiile în care randamentele la titlurile de stat ale României sunt peste cele emise de ţările din regiune.

Ministerul Finanţelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din 2012, de 11 ori peste valoarea indicativă, astfel că fondurile atrase în lei în 2012 au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Finanţările în valută au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Luni sunt programate primele licitaţii din acest an pentru vânzare de titluri de stat de către Ministerul Finanţelor Publice. Ministerul vrea să împrumute în total 1,3 miliarde lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) şi prin obligaţiuni cu scadenţă de 18 luni (800 milioane lei).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO