1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

BNR a redus la 9 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a redus la 9 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo, după ce în precedentele trei săptămâni a ridicat treptat plafonul, de la 6 miliarde lei la 11 miliarde lei.

18 feb, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Diminuarea sumei disponibile în cadrul licitaţiei repo nu a afectat cursul de schimb şi nici dobânzile.

Plafonul a fost majorat lunea trecută pentru a treia săptămână consecutiv şi a ajuns la 11 miliarde lei. Suma de lunea trecută a fost împrumutată de 16 bănci. Atunci, sumele licitate de bănci au cumulat 32,92 miliarde lei, fiind sub recordul atins în prima licitaţie repo din luna februarie, de 38,496 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Aceasta este a 20-a săptămână consecutivă în care banca centrală limitează împrumuturile acordate prin licitaţia repo.

La finele lunii ianuarie, banca centrală a ridicat la 9 miliarde lei suma pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, după ce în perioada 8 octombrie - 21 ianuarie sumele au fost cuprinse între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei.

Majorarea sumei disponibile pentru licitaţiile repo a venit după ce BNR a anunţat la începutul anului întoarcerea la o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână au rămas la 4,97% - 5,47% pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO