BNR: Activele financiare ale administrațiilor publice au scăzut cu 0,5% ca pondere în PIB în primul trimestru din 2022

Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au scăzut cu 0,5 puncte procentuale în trimestrul I din 2022, ajungând la 23,3%, în special pe seama diminuării deţinerilor de acţiuni şi alte participaţii ale statului, conform datelor publicate de Banca Naţională a României, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 07 iul. 2022, 19:01
BNR: Activele financiare ale administrațiilor publice au scăzut cu 0,5% ca pondere în PIB în primul trimestru din 2022

BNR menţionează că elementele înregistrate sub acest instrument financiar s-au depreciat cu 0,3 puncte procentuale în trimestrul I 2022, comparativ cu trimestrul I 2021, ajungând să reprezinte 10% din PIB. Uşoare scăderi de câte 0,1 puncte procentuale au fost observate şi în cazul depozitelor şi numerarului administraţiei publice, precum şi poziţiei altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe).

Depozitele şi numerarul administraţiei publice a reprezentat 4,3% din PIB în trimestrul I 2022, în timp ce poziţia alte conturi de primit a scăzut până la 6,3% din PIB, în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului anterior.

Angajamentele financiare ale administraţiei publice s-au diminuat cu 2,5 puncte procentuale la finalul trimestrului I 2022, în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului anterior, reprezentând 50,9% din PIB. În trimestrul I al anului 2022, titlurile de natura datoriei, emise de administraţia publică, au reprezentat 35,2 la sută din PIB, cu 3,8 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi perioada a anului precedent.

BNR precizează că această evoluţie este explicată de scăderea valorilor obligaţiunilor guvernamentale din cauza creşterii preţului petrolului, dar şi a crizei cauzate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,8 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 6,9% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 0,3 puncte procentuale, până la 7,8% din PIB.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 1,7% din PIB atât în trimestrul I 2022, cât şi în trimestrul I 2021.

Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare de 1,9% din PIB în ambele trimestre analizate. Administraţiile locale au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,4% din PIB atât în trimestrul I 2022, cât şi în trimestrul I 2021. Administraţiile de securitate socială au avut necesar de finanţare atât în trimestrul I 2022 (0,1% din PIB), cât şi în trimestrul I 2021 (0,2% din PIB).

Te-ar mai putea interesa și
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite până la temperatura de 19 grade Celsius, pentru a se economisi energia
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite până la temperatura de 19 grade Celsius, pentru a se economisi energia
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), a anunţat vineri noi reglementări pentru a se economisi energie, pe fondul temerilor legate de o penurie de carburanţi ca urmare a disputei cu......
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea pieței
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea ...
Partidul Social Democrat nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie şi consideră că soluţia ...
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat licitație pentru achiziția a 100 de troleibuze, după eșecul contractării ...
Taipeiul afirmă că 10 avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Taipeiul afirmă că 10 avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi ...