UPDATE: BNR a decis astăzi scăderea dobânzii până la 2,5% în şedinţa de politică monetară

07 01. 2015
bnr1_53602500_54294400

Analiştii se aşteaptă de mai multă vreme la o nouă scădere a ratei dobânzii de referinţă a BNR, care ar trebui să stimuleze mai mult apetitul pentru credit al managerilor din României. Cea mai recentă decizie a BNR de reducere a dobânzii este cea din noiembrie, până la 2,75%.

Decizia de reducere a ratei cheie a dobânzii BNR până la 2,5%, pare mai probabilă la următoarea şedinţă de politică monetară”, estima Erste Group Research, încă de acum o lună.

„BNR ar putea implementa noi măsuri de relaxare a politicii monetare”  şi „ar putea amâna, temporar, reducerea RMO-urilor (rezervele minime obligatorii), pe fondul crizelor din Grecia și Rusia”, scrie Andrei Rădulescu, economist senior, într-un raport apărut azi  al Băncii Transilvania (TLV).

Strategii monetari ai BNR au „spațiu pentru o nouă reducere a ratei de dobândă de referință (până la  2.5%)”, având în vedere „perspectiva persistenței inflației sub limita inferioară a intervalului țintă al BNR în primul semestru al anului oferă”.

Datele despre mersul economiei nu sunt liniştitoare. INS indică scăderea numărului de autorizații de construire clădiri rezidențiale pentru a doua lună la rând în noiembrie, „cu un ritm lunar de 16.3%, la 2,715 (nivelul minim din ultimele nouă luni). În dinamică anuală acest indicator a scăzut cu 5.6% în noiembrie și cu 0.7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014”, se spune în raportul TLV.

Climatul macro-financiar extern şi excesul de lichiditate la RON „au influențat piața financiară marți. Ratele de dobândă au continuat să scadă pe piața monetară, în convergență către minimele istorice: overnight la 0.07%/0.48%. Totodată, curba randamentelor a scăzut, în medie, cu trei puncte bază, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani consemnând un nou minim istoric (3.54%)”, mai scrie Andrei Rădulescu în raportul TLV.

Pe piața valutară cursul EUR/RON s-a stabilizat în proximitatea pragului 4.5 (+0.02%, la 4.4982, la BNR), iar bursa a continuat să scadă (BET cu 0.8%).

Pe de altă parte, Erste Group Rerearch scria, în raportul său din decembrie, că  „susţinerea  actualului guvern de centru-stânga de către o majoritate parlamentară fragilă” ar putea fi slăbită în lunile următoare. „Prima verificarea ar putea veni în primăvară, când opoziția intenționează să declanșeze un vot de încredere în Parlament. Între timp, Partidul Social-Democrat va trebui să găsească modalități de a-şi recâştiga credibilitatea și în urma acuzațiilor scandal de corupție pentru care unii dintre membrii săi de top sunt investigaţi” .

l