1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

BNR continuă să acorde băncilor toate sumele solicitate la licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) va acorda luni băncilor sumele solicitate la licitaţia repo, pentru a treia săptămână consecutiv, după 21 de săptămâni în care banca centrală a limitat suma disponibilă pentru aceste operaţiuni.

18 mar, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Începând din 4 martie BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo. Atunci, 13 bănci au atras 7,33 miliarde lei (1,6 miliarde euro), sumă mai redusă faţă de suma acordată în săptămâna anterioară, de 10 miliarde lei.

Ulterior, pe fondul creşterii lichidităţii din piaţă, suma împrumutată de la BNR prin licitaţia repo a scăzut semnificativ. Astfel, săptămâna trecută opt bănci au împrumutat de la BNR 2,3 miliarde lei (527 milioane euro).

Limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo a fost una dintre pârghiile utilizate de BNR pentru a tempera deprecierea leului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Banca centrală a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat în perioda octombrie - febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,735 miliarde lei şi un record de 38,496 miliarde lei. Sumele ridicate solicitate de bănci au fost determinate de faptul că atunci când suma de la licitaţia repo este limitată banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână sunt 2,32% - 2,82% pe an, uşor peste nivelurile de vineri, de 2,15% - 2,65% pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO