BNR îşi cumpără bolizi de 500 de cai putere. Vezi cât vrea să plătească

Banca Naţională a României (BNR) vrea să cumpere în leasing operaţional cinci autoturisme, valoarea totală a contractului fiind estimată la 3,44 milioane lei (772.800 euro), fără TVA.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 12:54
BNR îşi cumpără bolizi de 500 de cai putere. Vezi cât vrea să plătească

Durata contractului finanţat din fonduri proprii va fi de patru ani de la data atribuirii, potrivit unui anunţ al băncii centrale.

Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 3 septembrie.

Potrivit datelor prezentate în caietul de sarcini, prezentate de Mediafax, maşinile trebuie să fie cu motorizare pe benzină, cu puteri de 275 CP, respectiv 500 CP.Maşinile vor fi de 4 sau 5 locuri, cu livrare în termen de maxim 90 zile de la semnarea contractului, beneficiarul rezervându-şi dreptul de a solicita vizionarea şi testarea unui autoturism, după prezentarea ofertei.

„Dacă nu cheltuim banii, trebuie să-i distrugem”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat în mai multe rânduri că BNR trebuie să cheltuiască banii care rămân pentru sursele proprii de finanţare sau pe cei care sunt la dispoziţia Consiliului de Administraţie din profit (în 2011 acesta a avut la dispoziţie 28 de milioane de lei din profitul din 2010), altfel aceştia trebuie să fie distruşi, pentru că nu au voie să iasă din bancă.

„BNR este o instituţie unică. BNR nu poate, prin lege, să ajute statul cu bani. Aceşti bani nu sunt de la bugetul de stat, ci sunt ai băncii centrale. Noi nu putem nici să construim poduri sau şcoli, nici să dăm bani pentru pensii. Dacă aceşti bani nu sunt cheltuiţi, ei trebuie să fie distruşi. Banii BNR nu au voie să iasă din interiorul BNR”, declara Vasilescu.

În regulamentul de funcţionare al BNR nu spune însă ce se întâmplă cu sumele necheltuite.

Articolul 43 – Determinarea şi utilizarea profitului

(1) Banca Naţională a României virează la bugetul statului o cotă de 80% din veniturile nete rezultate după deducerea următoarelor elemente:

(3) Banca Naţională a României constituie provizioane de risc de credit, conform normelor proprii aprobate de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu avizul consultativ al Ministerului Finanţelor Publice.

(5) Profitul rămas după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (4) se repartizează pe destinaţii, în următoarea ordine de prioritate:
a) pentru rezervele statutare – repartizări de până la 60%;
b) pentru constituirea surselor proprii de finanţare – repartizări de până la 30%;
c) pentru fondul de participare a salariaţilor la profit – un procent de până la 10%;
d) sumele eventual rămase după repartizările efectuate conform lit. a)-c) sunt alocate pentru destinaţiile care se stabilesc de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României.

BNR a avut un profit de 301 milioane de lei anul trecut, din care 235 de milioane de lei s-au dus la bugetul de stat (cota impusă de 80%).

Profitul rămas la dispoziţia băncii centrale, în sumă de 66,3 milioane de lei, a fost repartizat astfel:

  • 60% pentru majorarea rezervelor statutare (39,8 milioane de lei);
  • 30% pentru sursele proprii de finanţare (19,9 milioane de lei);
  • 9,99% pentru fondul de participare a salariaţilor la profit (6,62 milioane de lei);
  • 0,01% pentru rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie (7.000 de lei).
Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...