1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Finanţe şi bănci

BNR limitează din nou suma cu care împrumută băncile

Banca Naţională a României (BNR) a plafonat la 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo după ce în ultimele două săptămâni a finanţarea a fost limitată la 6 miliarde de lei.

22 oct, 2012 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

BNR a reînceput pe 8 octombrie să limiteze sumele împrumutate prin licitaţiile repo, când cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre un maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate. În ultimele două săptămâni, banca centrală a plafonat finanţarea la 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro), iar cererea a atins săptămâna trecută un record, 21,4 miliarde lei.

Când suma suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat un plafon, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

Astfel, în cele şase licitaţii pentru vânzare de titluri de stat derulate în luna octombrie, Trezoreria a reuşit să se împrumute cu 2,93 miliarde lei, faţă de valoarea programtă, de 3,95 m

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO