BNR limitează din nou suma cu care împrumută băncile

 BNR a limitat pentru a noua săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo şi a păstrat la 4 miliarde lei suma disponibilă, deşi pe piaţă dobânzile practicate de bănci au atins săptămâna trecută cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scăderii plafonului.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 12:21
BNR limitează din nou suma cu care împrumută băncile

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

După ce BNR a scăzut săptămâna trecută plafonul de la şase la patru miliarde de lei, unele bănci au început să ridice dobânzile. Astfel, dobânzile pentru sumele atrase pe termen de până la o săptămână au urcat peste 6% încă de miercuri, atingând cele mai ridicate niveluri din acest an.

Pe de altă parte, cursul de schimb a coborât joi la cel mai redus nivel pentru ultimele două luni şi jumătate, respectiv la 4,5059 lei/euro.

Creşterea dobânzilor este determinată în principal de un deficit de lei din piaţă, după redurea plafonului la 4 miliarde lei.

Un număr de 15 bănci au împrumutat săptămâna trecută suma maximă permisă, de 4 miliarde lei (883 milioane euro), iar cererea instituţiilor de credit a rămas ridicată, ajungând la 26,57 miliarde lei. La precedentele două astfel de licitaţii, suma licitată de bănci a atins niveluri record, iar pe 19 noiembrie a fost înregistrat un maxim de 30,198 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 6 miliarde lei şi 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Potrivit dealerilor, cererea ridicată a fost generată de deficitul de lei din piaţă, în urma vânzărilor indirecte realizate de banca centrală, dar şi de faptul că BNR a eliminat restricţia privind numărul de emisiuni de titluri acceptat în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. Anterior băncile puteau aduce în garanţie la licitaţiile repo titluri de stat cel mult cinci emisiuni diferite.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

De la reluarea plafonării sumei disponibile în licitaţiile repo, cursul de schimb a scăzut treptat, iar în şedinţa de joi a atins cel mai redus nivel pentru ultimele două luni şi jumătate, de 4,5059 lei/euro.

Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzi mai ridicate practicate de bănci.

O parte din banii împrumutaţi luni de la BNR ar putea fi utilizaţi de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat la licitaţia programată de Ministerul Finanţelor Publice. Finanţele vor să vândă, luni, certificate de trezorerie în valoare de 500 milioane lei.

Anunţul menţinerii plafonului la 4 miliarde lei în cadrul repo nu a influenţat vizibil cursul de schimb şi dobânzile practicate de bănci. Astfel, cursul a rămas la 4,5165 – 4,5185 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 6,01% – 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, în scădere foarte uşoară faţă de nivelurile de joi, de 6,03% – 6,53% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...