Relaxarea s-a terminat: BNR menţine dobânda cheie la 5,25%

Banca Naţională a României a menţinut dobânda cheie la 5,25%, în ton cu aşteptările analiştilor, care spuneau că schimbarea de guvern va pune capăt pentru o vreme relaxării monetare începute de banca centrală.
Mihai Banita - mie, 02 mai 2012, 09:06
Relaxarea s-a terminat: BNR menţine dobânda cheie la 5,25%

Cei mai mulţi analişti ai băncilor de investiţii vedeau o reducere a dobânzii cheie a Băncii Naţionale a României în şedinţa din 2 mai la 5%, de la nivelul actual de 5,25%. Asta înainte de moţiunea de cenzură din parlament care a dus la căderea guvernului Ungureanu.

Din noiembrie 2011, BNR a început să reducă dobânda de politică monetară, în trepte de 0,25 pp, după ce aceasta a stat mai bine de un an şi jumătate la nivelul de 6,25%. În martie, BNR a tăiat pentru ultima oară dobânda la nivelul actual minim istoric, după ce inflaţia anuală a ajuns şi ea la cel mai redus nivel de după Revoluţia din 1989.

Relaxarea politicii monetare are, de regulă, efecte adverse asupra monedei unei ţări. Cum în momentul de faţă leul este afectat din cauza evenimentelor de pe scena politică, probabil că BNR nu doreşte să sporească această presiune.

Într-o notă adresată investitorilor în această dimineaţă, analiştii ING spun că nominalizarea lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, în funcţia de ministru de finanţe „limitează într-o anumită măsura scala probabilei relaxări fiscale, mai ales având în vedere că premierul desemenat a sugerat că domnul Primviceguvernator va ocupa funcţia de ministru numai până la alegerile generale din noiembrie”.

Aceştia estimează că „reducerea relativă a măsurii probabilei relaxari fiscale s-ar putea sa ajute moneda naţională să recupereze o parte din deprecierea recentă”.

Piaţa valutară interbancară nu a reacţionat după anunţarea deciziei BNR de a ţine dobânda cheie la 5,25%, EUR/RON tranzacţionându-se în intervalul 4,4170-4,4190. Cei de la ING creadeau că reducerea dobânzii cheie ar fi adus leul la nivelul de 4,46 lei/euro înregistrat în şedinţa din 1 mai, când s-a tranzacţionat doar pe pieţele externe, cea de la Bucureşti fiind închisă. De altfel, BNR a anunţat cel mai slab leu la cursul oficial luni: 4,3970 de unităţi pentru un euro. Astăzi, BNR a anunţat un nou curs de referinţă în care leul este la record negativ: 4,4168 lei/euro.

După ce a înăsprit condiţiile de creditare pentru împrumuturile de consum în euro, BNR a încercat să ieftinească creditul în lei, şi evoluţia dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară începuse să facă mai atractive creditele în lei, încă scumpe faţă de cele în euro. Relaxarea politicii monetare pare să fi luat o pauză pentru moment. Cei de la ING estimează că la următoarea şedinţă de politică monetară din 22 iunie, care se va ţine după alegerile locale, şi înaintea celor generale, BNR va menţine, de asemenea, dobânda cheie la nivelul curent.

Te-ar mai putea interesa și
Angajaţii profită de perioada concediilor ca să exploreze noi oportunităţi profesionale – platformă de recrutare
Angajaţii profită de perioada concediilor ca să exploreze noi oportunităţi profesionale – platformă de recrutare
 Căutările de joburi s-au menţinut la cote ridicate, de la începutul verii, atingând un record în luna iulie, semn că angajaţii profită de perioada concediilor pentru a se ocupa de......
Greva de la metroul londonez provoacă haos în transportul din capitala britanică
Greva de la metroul londonez provoacă haos în transportul din capitala britanică
O grevă a lucrătorilor de la metroul din Londra a cauzat vineri perturbări în transportul din capitala britanică, pe ...
Samsung Electronics investeşte 15 miliarde de dolari până în 2028 în domeniul tehnologiei
Samsung Electronics investeşte 15 miliarde de dolari până în 2028 în domeniul tehnologiei
Samsung Electronics a anunţat vineri că a început în Coreea de Sud construirea unui nou complex de cercetare şi dezvoltare ...
Republica Cehă va primi gratis opt elicoptere de atac şi utilitare din SUA
Republica Cehă va primi gratis opt elicoptere de atac şi utilitare din SUA
SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ...