1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

BNR nu limiteaza nici săptămâna aceasta împrumuturile prin repo

Banca Naţională a României (BNR) va acorda luni băncilor sumele solicitate la licitaţia repo, pentru a doua săptămână consecutiv, după 21 de săptămâni în care banca centrală a limitat suma disponibilă pentru aceste operaţiuni.

11 mar, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Săptămâna trecută, la prima licitaţie fără limită la suma împrumutată, 13 bănci au atras 7,33 miliarde lei (1,6 miliarde euro), în scădere faţă de suma maximă permisă în urmă cu o săptămână, de 10 miliarde lei.

În această săptămână, Ministerul Finanţelor Publice a programat o licitaţie pentru titluri de stat cu scadenţă la un an şi una pentru obligaţiuni pe doi ani, ambele cu valori indicative de 500 de milioane lei.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,735 miliarde lei şi un record de 38,496 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână se plasau la 4,78 - 5,28%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO