BNR nu se sperie de preţul la ouă şi va reduce dobânda de politică monetară cu 0,25%, spun analiştii

Banca Naţională va reduce cu un sfert de punct procentual, în această lună, dobânda pe care o plăteşte pentru depozitele atrase de la bănci, potrivit analiştilor firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management. BNR are motive să reducă dobânda, căci presiunile inflaţioniste sunt sub control, aşteptările de creştere economică sunt sub potenţial, în următorii doi ani, iar şomajul este încă ridicat, iar consumul intern - slab.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 mart. 2012, 12:58
BNR nu se sperie de preţul la ouă şi va reduce dobânda de politică monetară cu 0,25%, spun analiştii

„Menţinem scenariul nostru de relaxare a politicii monetare de către BNR“, prin care „anticipăm o micşorare a dobânzii de referinţă până la 5%, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului, cu o reducere a dobânzii cu 0,25% la sfârşitul lunii martie şi una identică la începutul lunii mai“, apreciază analiştii BT Asset Management din Cluj Napoca (BT AM).

Analiştii clujeni se aşteaptă ca „tendinţa decsendentă a inflaţiei anuale să continue până la mjlocul celui de-al doilea trimestru, cu un posibil minim în luna aprilie sau mai, în jurul valorii de 2%“.

Ulterior, urmează „să vedem o inversare de tendinţă şi o creştere până la sfârşitul anului, spre 3,3%. Presiunile inflaţioniste pe termen mediu şi lung rămân sub control datorită aşteptărilor pentru o creştere economică sub potenţial, în următorii doi ani (2012: +1.8%, 2013: +2%)“, se spune în raportul BT AM.

Inflaţia este temperată şi de consumul intern care „este slab“, ca şi de nivelul „încă ridicat al şomajului (7,2% în ianuarie)“.

„Mai mult, probabilitatea ca zona euro (şi România) să intre în recesiune, în primul trimestru din 2012, ar trebui să influenţeze negativ preţurile materiilor prime şi ale petrolului“, adaugă analiştii BT AM.

Amânarea liberalizării preţurilor gazelor naturale pentru persoanele fizice până în 2013 – 2015 „ar trebui să reducă din incertitudinea în legătură cu ajustarea preţurilor administrate (9,4% din coşul de consum).

Pe de altă parte, „majorarea salariilor angajaţilor la stat cu 15% ar urma să pună presiune asupra preţurilor abia spre sfârşitul anului“, estimează analiştii BT AM.

 

Statistica

Inflaţia a crescut în februarie cu 0,6% faţă de ianuarie, mai mult decat anticipasere analiştii BT AM (0,4%) ca şi economiştii concultaţi de Bloomberg (+0,4%).

Preţurile alimentelor au fost principalul contribuitor la inflatie în februarie (+1,2% lunar, +0,5% contributie). Jumătate din aport a venit de pe urma „creşterii notabile a preţurilor la legume (+5,8%) şi la ouă (+12,7%).

Pretul serviciilor a fost aproape neschimbat, în timp ce majorările la preţurile tutunului (+1,4%) şi ale combustibililor (+0,8%) au determinat o inflaţie lunară la produsele nealimentare de 0,4%.

„Factorul sezonier pe care l-am observat pentru produsele alimentare a fost mai accentuat decât am anticipat şi cu aproximativ 0,5% mai mare decât de obicei. Din calculele noastre rezultă că aproximativ jumătate din această influenţă sezonieră atipică a fost determinată de preţul la ouă, care, în general, scade în luna februarie şi martie“, observă raportul BT Asset Management (BT AM).

Procesul de dezinflaţie anuală a indicelui preţurilor de consum a continuat în februarie (2,6%) faţă de ianuarie (2,7%), „datorita unui efect de bază favorabil (a raportării la o inflaţie mai amre anul trecut, n.r.), cu toate că inflaţia lunară a accelerat, ca urmare a factorului sezonier din sectorul alimentar“, explică analiştii faptul că inflaţia a înregistrat un nou minimul istoric.

Preţurile produselor nealimentare continuă să reprezinte cea mare influenţă la inflaţie şi au contribuit cu 1,8% la nivelul de 2,6%, consemnat în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

Costul serviciilor s-a majorat cu 4,8% anual, în principal datorită evoluţiei cursului euro-leu (+2,4% pe curs mediu), în timp ce anul agricol foarte bun din 2011 a adus o scădere anuală a preţurilor alimentelor cu 0,4% .

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce se va întâmpla cu resturile rămase în procesul de fabricare a chipsurilor Lays. PepsiCo schimbă modul de producție în România
Ce se va întâmpla cu resturile rămase în procesul de fabricare a chipsurilor Lays. PepsiCo schimbă modul de producție ...
Gigantul american PepsiCo, cu activități în industria băuturilor răcoritoare și a produselor alimentare, va implementa în România un sistem de producție testat deja în Marea Britanie prin......
Virgil Popescu: Decarbonarea nu se poate face fără energie nucleară
Virgil Popescu: Decarbonarea nu se poate face fără energie nucleară
Energie înseamnă securitate, iar procesul de decarbonare nu se poate fără energie nucleară, a afirmat, joi, ministrul ...
Ministerul Sănătății a validat chestionarul de vaccinare anti-COVID-19 pentru minori. Ministerul Educației îl va distribui
Ministerul Sănătății a validat chestionarul de vaccinare anti-COVID-19 pentru minori. Ministerul Educației îl va distribui
Ministerul Sănătăţii a validat chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare în rândul elevilor minori, aceasta ...
Compania auto vietnameză VinFast intenționează să se extindă în următorii doi ani pe mai multe piețe din Europa
Compania auto vietnameză VinFast intenționează să se extindă în următorii doi ani pe mai multe piețe din Europa
Producătorul auto vietnamez VinFast vrea să se extindă în 2023 şi pe alte pieţe europene, dincolo de planificatul debut ...