BNR nu se sperie de preţul la ouă şi va reduce dobânda de politică monetară cu 0,25%, spun analiştii

Banca Naţională va reduce cu un sfert de punct procentual, în această lună, dobânda pe care o plăteşte pentru depozitele atrase de la bănci, potrivit analiştilor firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management. BNR are motive să reducă dobânda, căci presiunile inflaţioniste sunt sub control, aşteptările de creştere economică sunt sub potenţial, în următorii doi ani, iar şomajul este încă ridicat, iar consumul intern - slab.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 mart. 2012, 12:58
BNR nu se sperie de preţul la ouă şi va reduce dobânda de politică monetară cu 0,25%, spun analiştii

„Menţinem scenariul nostru de relaxare a politicii monetare de către BNR“, prin care „anticipăm o micşorare a dobânzii de referinţă până la 5%, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului, cu o reducere a dobânzii cu 0,25% la sfârşitul lunii martie şi una identică la începutul lunii mai“, apreciază analiştii BT Asset Management din Cluj Napoca (BT AM).

Analiştii clujeni se aşteaptă ca „tendinţa decsendentă a inflaţiei anuale să continue până la mjlocul celui de-al doilea trimestru, cu un posibil minim în luna aprilie sau mai, în jurul valorii de 2%“.

Ulterior, urmează „să vedem o inversare de tendinţă şi o creştere până la sfârşitul anului, spre 3,3%. Presiunile inflaţioniste pe termen mediu şi lung rămân sub control datorită aşteptărilor pentru o creştere economică sub potenţial, în următorii doi ani (2012: +1.8%, 2013: +2%)“, se spune în raportul BT AM.

Inflaţia este temperată şi de consumul intern care „este slab“, ca şi de nivelul „încă ridicat al şomajului (7,2% în ianuarie)“.

„Mai mult, probabilitatea ca zona euro (şi România) să intre în recesiune, în primul trimestru din 2012, ar trebui să influenţeze negativ preţurile materiilor prime şi ale petrolului“, adaugă analiştii BT AM.

Amânarea liberalizării preţurilor gazelor naturale pentru persoanele fizice până în 2013 – 2015 „ar trebui să reducă din incertitudinea în legătură cu ajustarea preţurilor administrate (9,4% din coşul de consum).

Pe de altă parte, „majorarea salariilor angajaţilor la stat cu 15% ar urma să pună presiune asupra preţurilor abia spre sfârşitul anului“, estimează analiştii BT AM.

 

Statistica

Inflaţia a crescut în februarie cu 0,6% faţă de ianuarie, mai mult decat anticipasere analiştii BT AM (0,4%) ca şi economiştii concultaţi de Bloomberg (+0,4%).

Preţurile alimentelor au fost principalul contribuitor la inflatie în februarie (+1,2% lunar, +0,5% contributie). Jumătate din aport a venit de pe urma „creşterii notabile a preţurilor la legume (+5,8%) şi la ouă (+12,7%).

Pretul serviciilor a fost aproape neschimbat, în timp ce majorările la preţurile tutunului (+1,4%) şi ale combustibililor (+0,8%) au determinat o inflaţie lunară la produsele nealimentare de 0,4%.

„Factorul sezonier pe care l-am observat pentru produsele alimentare a fost mai accentuat decât am anticipat şi cu aproximativ 0,5% mai mare decât de obicei. Din calculele noastre rezultă că aproximativ jumătate din această influenţă sezonieră atipică a fost determinată de preţul la ouă, care, în general, scade în luna februarie şi martie“, observă raportul BT Asset Management (BT AM).

Procesul de dezinflaţie anuală a indicelui preţurilor de consum a continuat în februarie (2,6%) faţă de ianuarie (2,7%), „datorita unui efect de bază favorabil (a raportării la o inflaţie mai amre anul trecut, n.r.), cu toate că inflaţia lunară a accelerat, ca urmare a factorului sezonier din sectorul alimentar“, explică analiştii faptul că inflaţia a înregistrat un nou minimul istoric.

Preţurile produselor nealimentare continuă să reprezinte cea mare influenţă la inflaţie şi au contribuit cu 1,8% la nivelul de 2,6%, consemnat în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

Costul serviciilor s-a majorat cu 4,8% anual, în principal datorită evoluţiei cursului euro-leu (+2,4% pe curs mediu), în timp ce anul agricol foarte bun din 2011 a adus o scădere anuală a preţurilor alimentelor cu 0,4% .

 

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat......
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Hidoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va reoartiza pentru dividende 6,3 miliiarde de ...
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care vedem integral efectele noilor taxe din sănătate
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...