1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

BNR plafonează din nou la 6 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo după ce săptămâna trecută a reluat limitarea finanţării, pe fondul creşterii cursului pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro.

15 oct, 2012 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

BNR a reînceput săptămâna trecută să limiteze sumele împrumutate prin licitaţiile repo, când a acordat unui număr de 11 bănci 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.

Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creşterea randamentelor la titlurile de stat, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la creşterea randamentelor a fost reprezentat şi de tensiunile politice cauzate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Un efect al plafonării împrumuturilor în licitaţia repo de lunea trecută a fost vizibil la licitaţia organizată de Ministerul Finanţelor Publice pentru certificate de trezorerie cu scadenţă la 11 luni, când Trezoreria a reuşit să împrumute doar 578,3 milioane lei, faţă de nivelul programat de 1 miliard de lei.

Totodată, randamentul a crescut la 6,02% pe an, de la nivelul de 5,95% pe an acceptat precedenta licitaţie cu titlturi cu scadenţă apropiată, de 12 luni.

Când suma suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat un plafon, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Anunţul de luni nu a influenţat nici cursul de schimb şi nici dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână. Anterior anunţului BNR de plafonare a împrumuturilor la 6 miliarde de lei, cursul fluctua uşor în jurul nivelului de 4,565 lei/euro, apropiat de cotaţiile de la deschidere, iar dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână erau de 5,21% - 5,71% pe an, uşor peste nivelurile de vineri, de 5,18% - 5,68% pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO