1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

BNR plafonează pentru a şaptea săptămână consecutiv împrumuturile către bănci

Banca Naţională a României (BNR) a plafonat pentru a şaptea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, pentru luni fiind disponibili 6 miliarde lei, nivel similar celui de săptămâna trecută, când cererea băncilor a atins un record de 24,3 miliarde lei.

19 noi, 2012 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Un număr de 14 bănci au împrumutat săptămâna trecută 6 miliarde lei (1,3 milioane de euro), iar cererea instituţiilor a atins cel mai înalt nivel înregistrat pentru acest tip de operaţiuni, de 24,3 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării. Banca centrală a readus săptămâna trecută plafonul la 6 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

Menţinearea plafonului în cadrul repo nu a influenţat cursul de schimb sau dobânzile practicate de bănci. Astfel, cursul a rămas uşor peste 4,53 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 5,42% - 5,92% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, în creştere uşoară faţă de nivelurile de vineri, de 5,39% - 5,89% pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO