1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

BNR readuce la 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo

BNR a limitat pentru a opta săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, însă plafonul a fost redus la 4 miliarde lei, după ce în precedentele două săptămâni suma disponibilă a fost la 6 miliarde lei, iar cererea băncilor a atins niveluri record.

26 noi, 2012 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Un număr de 17 bănci au împrumutat săptămâna trecută suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operaţiuni, de 30,198 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi ulterior la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării. În ultimele două săptămâni, banca centrală a ţinut plafonul la 6 miliarde lei, iar sumele licitate de bănci au atins recorduri.

Potrivit dealerilor, cererea ridicată a fost generată de deficitul de lei din piaţă, în urma vânzărilor indirecte realizate de banca centrală, dar şi de faptul că BNR a eliminat restricţia privind numărul de emisiuni de titluri acceptat în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. Anterior băncile puteau aduce în garanţie la licitaţiile repo titluri de stat cel mult cinci emisiuni diferite.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

O parte din banii împrumutaţi de la BNR ar putea fi utilizaţi de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat la cele două licitaţii programate luni de Ministerul Finanţelor Publice. Finanţele vor să vândă obligaţiuni cu maturitate de 3 şi, respectiv, de 15 ani, în valoare cumulată de 400 milioane lei.

Anunţul reducerii plafonului în cadrul repo a influenţat nesemnificativ cursul de schimb, însă nu şi dobânzile practicate de bănci. Astfel, cursul a scăzut foarte uşor, de la 4,5310 lei/euro, la 4,5290 - 4,5300 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 5,45% - 5,95% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, în scădere uşoară faţă de nivelurile de vineri, de 5,49% - 5,99% pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO