Update: Greva a fost suspendată. Guvernul a ajuns la un acord cu sindicaliștii. BNS: Greva angajaţilor CNPP va continua până la rezolvarea revendicărilor

Update: Protestul angajaţilor din casele de pensii se suspendă, ca urmare a ajungerii la un acord cu reprezentanţii Guvernului în ceea ce priveşte alinierea salarizării angajaţilor din Casele Judeţene de Pensii la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice, informează Blocul Naţional Sindical, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 29 nov. 2023, 14:24
Update: Greva a fost suspendată. Guvernul a ajuns la un acord cu sindicaliștii. BNS: Greva angajaţilor CNPP va continua până la rezolvarea revendicărilor

Miercuri, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical împreună cu reprezentanţii angajaţilor din Casa Naţională de Pensii Publice au avut o întâlnire cu prim-ministrul României, Ion Marcel Ciolacu, alături de ministrul Finanţelor, Ion Marcel Boloş, şi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, pe tema protestului angajaţilor din sistemul de pensii.

„În urma discuţiilor avute s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte alinierea salarizării angajaţilor din Casele Judeţene de Pensii la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice. Rezolvarea inechităţilor salariale din prezent va aduce creşteri cuprinse între 330 de lei şi 1.500 de lei net pentru aproximativ 3.000 de salariaţi. Veniturile acestora ar urma să fie majorate de la 01 ianuarie 2024. Această soluţie va fi inclusă într-o Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, cele două părţi au stabilit ca luni, 04 decembrie 2023, să aibă loc o nouă întâlnire de lucru la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru definitivarea actului normativ ce urmează a fi adoptat de Guvern. Protestul angajaţilor din casele de pensii se suspendă”, au anunţat reprezentanţii BNS.

Știrea inițială

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale va solicita o întâlnire de urgenţă cu premierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru a rezolva revendicările angajaţilor din Casele de Pensii, dar până atunci greva declanşată va continua, informează miercuri Blocul Naţional Sindical (BNS).

„Astăzi, reprezentanţii BNS au avut o întâlnire la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale cu ministra Simona Bucura-Oprescu. Tema discuţiilor a fost despre cele două revendicări ale angajaţilor Caselor de Pensii pe care Blocul Naţional Sindical îi reprezintă. La nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice există diferenţe salariale de până la 1.500 lei pe salariul net, între angajaţi care practică aceeaşi muncă şi ocupă aceeaşi funcţie. Vorbim de oameni care fac acelaşi tip de activitate, aceeaşi complexitate a muncii. Ministrul Muncii a fost de acord cu impunerea unei întâlniri de urgenţă cu participarea prim-ministrului Ion Marcel Ciolacu şi a ministrului Finanţelor Ion Marcel Boloş. Această soluţie de reparaţii salariale va trebui aplicată şi la alte instituţii din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”, se spune într-un comunicat al BNS citat de Agerpres.

Potrivit sindicaliştilor, a doua temă majoră discutată a fost despre nevoia imperioasă de investiţii în sistemul de pensii.

„Ne referim aici la softuri, la modul în care se calculează pensiile. Calcularea încă se face cu pixul in 2023! Acelaşi lucru se întâmplă şi când vine vorba de pensiile magistraţilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti. La capitolul reprezentării instituţiei în instanţe sunt alte probleme grave. Doar la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov sunt 7.000 de dosare de reprezentat la şapte jurişti din instituţie. Blocul Naţional Sindical consideră că fără aceste investiţii absolut necesare, România nu îşi poate atinge obiectivele asumate. La finalul întâlnirii, ministrul Muncii a promis că va depune toate eforturile pentru a rezolva aceste probleme”, notează BNS.

Organizaţia sindicală menţionează faptul că, până la soluţionarea revendicărilor, greva declanşată de angajaţii din Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), reprezentaţi de Blocul Naţional Sindical, va continua.

Miercuri, preşedintele CNPP, Daniel Baciu, a dat asigurări, în cadrul unui eveniment de specialitate, că toate pensiile vor fi achitate în sistemul public de pensii până pe 15 decembrie, o parte din bani fiind deja viraţi Companiei Naţionale Poşta Română, de săptămâna trecută.

„De când sunt preşedinte la Casa Naţională de Pensii nu s-a întârziat absolut nicio zi. E aceeaşi procedură în fiecare an. Am făcut toate diligenţele în acest sens. Deja o parte din bani i-am virat Companiei Naţionale Poşta Română începând chiar de săptămâna trecută – o sumă substanţială. Aproximativ 50% din suma pe luna decembrie am virat-o. Urmează să facem plăţi şi după 1 Decembrie. Luni, 4 decembrie, vom mai face încă o plată, vom mai face şi ulterior, astfel încât oamenii să primească banii la timp, aşa cum îi primesc lună de lună, să nu se simtă aceste zile libere. Colegii mei din teritoriu, din casele teritoriale de pensii, depun toate eforturile ca banii să ajungă la timp la pensionari. Până pe data de 15 decembrie, toate pensiile vor fi achitate în sistemul public de pensii. Colegii mei sunt responsabili, nu va fi afectat procesul de plată a pensiilor pe luna decembrie”, a spus Baciu, la lansarea oficială a aplicaţiei RODPA1 a CNPP.

Te-ar mai putea interesa și
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat pentru luare de mită, dar scandalul care se extinde......
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...