„Boala limbii albastre” a ajuns în 26 de judeţe

În aproape două luni de la diagnosticarea primului caz de "Boala limbii albastre" în România, virusul s-a extins în 26 de judeţe şi 254 de comune. Au fost afectate aproximativ 1900 de bovine.
Economica.net - mar, 14 oct. 2014, 09:16

Virusul care produce “Boala limbii albastre” sau Bluetongue a dus la îmbolnăvirea a 1.895 de bovine şi la moartea a 384, 26 de judeţe fiind afectate, se arată într-un raport al Autorităţii Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) valabil la data de 13 octombrie. Virusul a ucis şi doi zimbri din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin şi doi zimbrii din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara. Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 26 judeţe (7,6 milioane de capete), este de 0, 02%.

Din punct de vedere al numărului de comune unde evoluează boala, cele mai mari proble me sunt în Prahova (37), Gorj (34), Buzău (33), Vrancea (33),Vâlcea (27),Argeş (20) şi Bacău (10).

S-au închis târgurile

Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014, această restricţie fiind ridicată la această dată.
Începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României. De asemenea, teritoriul României a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie.

Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie este permisă, cu destinaţia abatorizare şi cu respectarea anumitor condiţii.

Putem vinde în UE

Comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene este permis, în condiţiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora este abatorizarea şi este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru. În ceea ce priveşte exportul de animale în ţări terţe, acesta se poate efectua, numai cu acordul ţării importatoare, în condiţiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către ţara importatoare.

Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.

Cum se previne

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala.

Cum se transmite boala

Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav.  Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

În România, primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost diagnosticat în data de 22.08.2014, în judeţul Buzău.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...