Boala limbii albastre care afectează oile și vitele revine în România după cinci ani. S-a descoperit un prim caz în Vâlcea

Economica.net
10 09. 2020
oaie_merinos_95837600

După o perioadă de aproximativ 5 ani (ultimul caz a fost notificat în ianuarie 2016) în care România nu s-a mai confruntat cu virusul bluetongue (limbii albastre) care afectează ovinele și bovinele, s-a confirmat un prim focar în județul Vâlcea, într-o exploatație nonprofesională din localitatea Turcești.

„La data de 02.09.2020, un caz singular de limbă albastră a fost confirmat pe baza suspiciunii clinice la un berbec, din 241 de animale aflate într-o curte din Turcești, județul Vâlcea. Au fost testate 63 de animale (60 de ovine și 3 bovine), iar infecția a fost confirmată de testul RT-PCR în timp real la un singur animal”, anunță Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE).

De asemenea, potrivit ANSVSA, în exploatația în cauză au fost impuse restricții privind circulația animalelor, precum și toate măsurile specifice privind controlul bolii.

De asemenea, în jurul focarului a fost stabilită o zonă de 20 km numită zonă de control, în care se aplică anumkite măsuri prevăzute de legislația europeană (Directiva 2000/75/CE a Consiliului și de Regulamentul CE 1266/2007 al Comisiei).

Dintre acestea menționăm:
– identificarea tuturor exploataţiilor de rumegătoare din zona de control şi efectuarea unui recensământ al animalelor domestice receptive (rumegătoare); evaluarea numărului şi arealurilor de viaţă a rumegătoarelor sălbatice receptive din zona de control delimitată;
– inspecţia clinică a animalelor receptive în vederea identificării oricăror semne de infecție;
– informarea/conștientizarea deţinătorilor de animale despre evoluţia bolii și observarea permanentă a rumegătoarelor pe care le deţin şi obligativitatea anunţării oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial şi adresarea de recomandări privind curăţarea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea cu virusul bluetongue, curăţirea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii;
– monitorizarea serologică a efectivelor de rumegătoare, prin teste de laborator efectuate pe probe prelevate de la animalele santinelă;
– monitorizarea populațiilor de vectori care pot transmite virusul bluetongue;
– interzicerea ieșirii rumegătoarelor din zona de control; acestea pot fi expediate în afara zonei de control, în anumite condiții, numai pentru tăiere imediată.

Măsurile se mențin până la stingerea focarului care se efectuează după 14 zile de la data debutului perioadei libere de vectori. Potrivit autorităților, în zona de control nu există exploatații comerciale de rumegătoare. În restul teritoriului țării nu au fost impuse măsuri de restricție suplimentare generate de acest caz.

În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4.

Această boală mai evoluează și în țări precum Grecia, Macedonia, Belgia.

Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla).