Board-ul FMI îşi reafirmă „încrederea” în Kristalina Georgieva

Board-ul executiv al Fondului Monetar International (FMI) şi-a reafirmat luni deplina încredere în directorul general Kristalina Georgieva, după analizarea acuzaţiilor conform cărora ar fi făcut presiuni asupra angajaţilor Băncii Mondiale pentru modificarea datelor unui raport în favoarea Chinei, transmit Reuters şi DPA.
AGERPRES - mar, 12 oct. 2021, 09:06
Board-ul FMI îşi reafirmă

Board-ul FMI s-a întâlnit cu avocaţii firmei WilmerHale, pentru a le pune întrebări cu privire la raportul lor în care aceştia au susţinut că în anul 2017, când Kristalina Georgieva era directorul general al Băncii Mondiale, aceasta ar fi făcut presiuni nejustificate asupra staff-ului Băncii Mondiale pentru ca locul ocupat de China în clasamentul „Doing Business” să fie îmbunătăţit, scrie Agerpres.

În comunicatul de luni, Board-ul FMI informează că are încrederea în angajamentul Kristalinei Georgieva de a menţine cele mai ridicate standarde de guvernanţă şi integritate ca lider al unei instituţii globale. De asemenea, Board-ul va lua în considerare măsuri suplimentare pentru a asigura soliditatea măsurilor de protecţie instituţională care protejează imparţialitatea angajaţilor FMI şi canalele prin care se transmit plângerile şi opiniile diferite.

Georgieva, care conduce FMI din 2019, a dezminţit în mod categoric acuzaţiile care i-au fost aduse. Luni, oficialul a declarat: „Acesta a fost evident un episod dificil pentru mine. Totuşi, vreau să-mi exprim sprijinul nemodificat faţă de independenţa şi integritatea unor astfel de instituţii, cum ar fi FMI şi Banca Mondială, şi respectul meu pentru toţi cei care s-au angajat să protejeze valorile pe baza cărora au fost înfiinţate aceste instituţii”.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a anunţat că a discutat cu Georgieva în privinţa acuzaţiilor dar Statele Unite nu văd motive pentru schimbarea conducerii FMI.

Acuzaţiile aduse Kristalinei Georgieva pentru perioada când ocupa poziţia de director general al instituţiei sunt ultimele dintr-un şir de scandaluri care au afectat imaginea raportului „Doing Business” în ultimii ani. Atât de controversată, subiectivă şi criticată este metodologia acestui raport, încât Banca Mondială a anunţat joi că va înceta să îl mai publice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cele mai puternice mărci auto din Interbrand – Best Global Brands 2021
Cele mai puternice mărci auto din Interbrand – Best Global Brands 2021
Interbrand a publicat aseară clasamentul anual al celor mai puternice mărci din lume. În secțiunea auto, liderul din ...
Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de prim-ministru al PNL – surse
Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de prim-ministru al PNL – surse
Senatorul PNL Nicolae Ciucă, general în rezervă, va fi, cel mai probabil, varianta de premier pe care liberalii o vor ...
Guvernul britanic respinge apelurile de a reintroduce restricţii anti-Covid-19
Guvernul britanic respinge apelurile de a reintroduce restricţii anti-Covid-19
Guvernul britanic a respins miercuri apelurile tot mai numeroase pentru a restabili restricţiile anti-COVID-19, cum ar fi ...