Boc, deranjat de contestaţiile la metroul din Cluj: Măi, fraţilor, nu suntem aceeaşi ţară?

Emil Boc, primarul Cluj Napoca, anticipează că într-o lună ar putea fi stabilit în instanţă câştigătorul licitaţiei pentru studiile necesare construirii metroului şi trenului metropolitan. Acesta s-a declarat nemulţumit că se lungeşte licitaţia din cauza contestaţiilor depuse atât la Cluj, cât şi la Bucureşti.
Economica.net - lun, 17 feb. 2020, 11:11
Boc, deranjat de contestaţiile la metroul din Cluj: Măi, fraţilor, nu suntem aceeaşi ţară?

„Uitaţi-vă la trenul metropolitan şi la metrou. Deja suntem de vreo două luni şi jumătate într-un joc de-a şoarecele şi cu pisica. Se contestă la Cluj, se contestă şi la Bucureşti. Se judecă la Cluj, se amână la Bucureşti. Măi, fraţilor, da’ ce Dumnezeu facem cu toată treaba asta în ţara asta, nu suntem aceeaşi ţară?”, a întrebat iritat primarul Emil Boc, la ZiuadeCluj.

Acesta a explicat că dosarul contestaţiei de pe rolul Curţii de Apel Cluj este suspendat pentru că se aşteaptă decizia de la Bucureşti, iar la Bucureşti s-a amânat cererea pentru săptămâna viitoare. „Una dintre firme a atacat şi la Cluj şi la Bucureşti. Probabil se va desţeleni. Cred că într-o lună se separă apele, ori într-o parte ori în alta, să se stabilească odată cine este câştigătorul”, a adăugat edilul Clujului.

Acesta speră ca noua legislaţie privind achiziţiile publice să ajute şi Clujul, astfel încât să se dea o soluţie mai repede, oricare ar fi ea. „Ok, dar daţi o soluţie să ştim câştigătorul ca să mergem mai departe. Dacă vom sta luni şi ani în şir în instanţe, când vom mai cheltui banii?”, a întrebat retoric Emil Boc.

Potrivit lui, actualul Guvern a emis o Ordonanţă de Urgenţă, care este în Monitorul Oficial şi care va scurta şi va urgenta finalizarea licitaţiilor. „Pe de-o parte, sunt termene exprese cu privire la comisiile de licitaţie pentru a da o soluţie, pe de altă parte se impune o taxă pentru cei care contestă, ca să evite din timp toate contestaţiile din instanţă, că doar doresc să amâne o licitaţie. De asemenea, nu mai pot fi respinse de mai multe ori decât o singură dată, caietele de sarcini sau documentaţiile care se încarcă în sistemul naţional, astfel încât prin complete specializate de instanţă, atunci când se ajunge în instanţă să se dea o soluţie într-un termen de, nu mai ştiu cât e în lege fixat, 60 sau 30 de zile. Aceste măsuri ne vor ajuta şi pe noi la Cluj să scurtăm aceste licitaţii”, a mai spus Emil Boc.

Istoricul contestațiilor: ce susține Metroul SA și cum combate Metrans

Amintim că Metroul SA, proiectant al metroului bucureştean, a depus în noiembrie anul trecut contestaţie la licitaţia pentru studiile necesare construirii unei linii de metrou la Cluj – Napoca. Asta după ce primarul Emil Boc a anunţat câştigătoare oferta SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL (România). Firma românească din asocierea câştigătoare, Metrans Engineering, ar fi contribuit la realizarea caietului de sarcini, potrivit Metroul SA.

Ulterior, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis contestaţia Metroul SA. Decizia CNSC a fost însă atacată de asocierea SWS Engineering-Systra- Metrans la Curtea de Apel Cluj. Din informațiile ECONOMICA.NET, Metroul SA ar fi decis să solicite Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea procesului pe motiv că instanța clujeană nu ar fi imparțială. Ulterior, ICCJ a și decis suspendarea procesului de la Cluj, până se pronunță asupra contestației Metroul SA.

Amintim că Primăria Cluj – Napoca a primit cinci oferte la licitaţia pentru studiile necesare realizării metroului şi trenului metropolitan. Emil Boc şi primarii a şase comune au semnat, în aprilie 2019, acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan.
Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul regiunii
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul ...
Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic......
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească 300 de muncitori emigranţi din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia, care nu vor avea statutul ...
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de securitate din regiune
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie ...
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franţa intenţionează să adopte măsuri care să permită relansarea mineritul de cupru şi să accelereze proiectele ...