Boc: Majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI

Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că majorarea preţului la gaze "este dovada incapacităţii actualului Guvern de a negocia cu FMI", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 16 aug. 2012, 09:16
Boc: Majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI

„Acum să înţeleg că sunt acuzat că nu am majorat preţul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o. Această majorare a preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că ştiu cât de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la preţul utilităţilor şi la gaze şi ştiu că arde buzunarul fiecărui cetăţean”, a spus Emil Boc.

Fostul premier a afirmat că în perioada cât a condus Guvernul a apărat interesele cetăţenilor pentru a nu creşte preţul la gaze.

„Cât am fost la Guvern am apărat interesele oamenilor să nu crească preţul la gaze. După ce am plecat, să dea socoteală alţii”, a spus Boc.

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

„Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (…). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut”, a afirmat der Vrijer.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia.

„Pur şi simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior şi nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligaţii asumate de Guvernul României, care anul trecut a amânat aceste reglementări, iar noi le punem în practică”, a spus Ponta.

El a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor.

Datele anunţate de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.

Pentru anul în curs nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...