Bode: Companiile Ministerului Economiei trebuie să renunţe la achiziţia de maşini sau mobilier

Companiile controlate de Ministerul Economiei vor renunţa la unele achiziţii sau le vor amâna, precum maşini sau mobilier pentru birouri, şi au ca termen limită data de 26 martie pentru a publica listele cu toate cheltuielile, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul de resort, Lucian Bode.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 13:56
Bode: Companiile Ministerului Economiei trebuie să renunţe la achiziţia de maşini sau mobilier

„Avem termen 26 martie până când toate companiile din subordinea ministerului au obligaţia să îşi publice cheltuielile, intenţiile de achiziţii. Acest proces vizează transparenţa. În paralel, facem o evaluare pe fiecare companie, pentru că sunt multe cheltuieli justificate, dar în opinia mea sunt unele la care acum putem renunţa, putem să le amânăm”, a afirmat Bode.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut miniştrilor, la începutul lunii martie, să taie din cheltuielile pregătite pentru deplasări externe şi acţiuni de promovare în străinătate, precum târguri şi expoziţii.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a spus că că va fi operată o prioritizare a investiţiilor şi a cheltuielilor, menţionând că au fost deja discuţii cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Transporturilor. El a arătat că discuţiile pe tema prioritizării cheltuielilor vor fi extinse la nivelul tuturor ministerelor.

Bode a adăugat că societăţile din subordinea insituţiei se află într-un proces de restructurare, în urma căruia în acest an vor fi disponibilizate între 1.000 şi 1.200 de persoane. În acelaşi timp, în zonele cu deficit de personal se vor face angajări.

„Avem deja un proces de restructurare a companiilor. Între 1.000 şi 1.200 de angajaţi din toate companiile urmează să fie disponibilizaţi pe parcursul acestui an. Dincolo de acest proces asumat de disponibilizare, pot exista şi evaluări de etapă de disponibilizări din anumite zone şi eventual de suplimentare în alte zone”, a precizat Bode.

El a adăugat că dintre cei 15 consilieri personali, şase persoane au fost detaşate pentru o lună la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice din cadrul Ministerului Economiei.

„La Autoritatea de Management avem deficit de personal, care sper să fie acoperit. Am decis ca şase din cei 15 consilieri ai ministrul să fie detaşati în prima fază pentru 30 zile de Autoritatea de Management, începând de joi-vineri săptămâna trecută. După cele 30 zile, voi trage linie şi voi vedea care este plusul pe care activitatea lor de acolo l-a generat. Sper să nu fiu nemulţumit”, a mai spus Bode.

„Proiectul reglementează angajarea de personal suplimentar, în afara numărului maxim de posturi aprobat prin actul normativ de organizare şi funcţionare, de către instituţiile care gestionează programele operaţionale finanţate din instrumente structurale, pentru realizarea acestor atribuţii. Actul normativ va contribui la consolidarea capacităţii administrative a acestor instituţii şi, implicit, la accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune”, se arată într-un document guvernamental.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că Guvernul vrea să flexibilizeze regula de angajare a unei singure persoane la şapte posturi vacantate, introdusă în 2009, urmărind ca aceasta să fie aplicată la nivel sectorial şi nu pentru fiecare instituţie în parte, astfel încât să poată decide angajări în zonele care au un deficit de personal.

Te-ar mai putea interesa și
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum în Japonia
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum ...
Consumul de țigări a scăzut în Japonia cu 44% în cinci ani, de la introducerea produselor din tutun încălzit....
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta Comisiei Europene o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale, ...
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu
Constructorul italian Astaldi/WeBuild anticipează că până la sfârșitul acestui an se va circula pe mega-podul de la ...
Viktor Orban: Ungaria este pregătită să ajute Serbia cu gaze dacă va avea nevoie
Viktor Orban: Ungaria este pregătită să ajute Serbia cu gaze dacă va avea nevoie
Ungaria are rezerve de gaze care îi pot acoperi consumul pentru o perioadă cuprinsă între cinci şi şase luni, a declarat ...