Bodea, CRE: România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică

România se află într-o zonă de oportunitate fantastică în domeniul energetic, având acces la gaz, resurse regenerabile, vânt şi soare, mult peste media europeană, a declarat, miercuri, Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi director general al Adrem Invest, în cadrul unui eveniment de specialitate.
AGERPRES - mie, 28 feb. 2024, 15:33
Bodea, CRE: România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică

„România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică. În primul rând, avem acces la resurse extraordinare: gaz, resurse regenerabile, vânt şi solar, mult peste media europeană. Avem o infrastructură energetică rezonabil de bună şi o capacitate fantastică de a acţiona în ceea ce înseamnă reglajul, pentru că avem o capacitate hidroenergetică extraordinară, care poate să ne ajute foarte mult în ceea ce înseamnă acest reglaj, între inconsistenţa producţiei de energie regenerabilă şi nevoile de consum care sunt pentru mai multă energie în bandă”, a menţionat Corneliu Bodea, la ZF Power Summit, scrie Agerpres.

El a subliniat că România nu se află într-o dificultate energetică.

„Pentru a transforma aceste oportunităţi în realităţi economice şi energetice ne trebuie viziune, claritate, nu predictibilitate. Trebuie să uităm de acest termen. Noi nu trăim vremuri predictibile, de aceea este nevoie de mai mult leadership. Trăim vremuri impredictibile şi nu se va schimba lucrul acesta”, a susţinut Bodea.

Totodată, preşedintele CRE a făcut referire la Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC).

„Avem acest know-how nuclear. Sunt mai optimist în ceea ce priveşte SMR (reactoare modulare mici – n. r.) decât de Unităţile 3 şi 4 unde, dacă ne uităm în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), e mult optimism acolo. Şi pentru SMR este optimism, dar sunt mai dispus să cred că s-ar putea face ceva relevant în domeniul acesta, decât în Unităţile 3 şi 4, în intervalul acesta. Vorbim de 2030, ca şi cum ar cădea o cortină, aşa, la 2030 se întâmplă ceva. Nu se întâmplă nimic. Comisia Europeană şi DG Energy au început deja să rafineze ţintele. Vorbesc de 2035, cred că şi România va trebui să înceapă să vorbească de un interval mai lung de timp”, a afirmat Corneliu Bodea.

Potrivit acestuia, pentru a transforma aceste oportunităţi în realităţi este nevoie de o piaţă care să aducă profit investitorilor.

„Trebuie să ne uităm ce facem cu consumul. Să zicem că vom fi capabili să realizăm aceste proiecte în termene rezonabile. Cine consumă energie? Noi am terminat anul trecut, din păcate, cu o reducere a consumului de energie electrică cu 7%, din care 5% este scăderea industriei şi o scădere de 11% la consumul populaţiei. Investeşti, produci ca să vinzi energie. Cui o vinzi? O exporţi, depinde de capacitatea noastră de interconectare. Eu cred că răspunsul la această întrebare legată de cine va consuma energia produsă stă într-o altă transformare care se numeşte electrificare”, a adăugat preşedintele CRE.

În opinia sa, electrificarea, adică transferul dinspre alte forme de energie termică spre forme bazate pe energie electrică, ar putea fi răspunsul.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...