Boeing oprește din nou livrările 787 Dreamliner la solicitarea FAA

Grupul american Boeing continuă să întâmpine probleme în încercarea de a ajunge din urmă rivalul european Airbus. La solicitarea FAA, compania a oprit livrările 787 Dreamliner.
Robert Stan - Dum, 26 feb. 2023, 08:06
Boeing oprește din nou livrările 787 Dreamliner la solicitarea FAA

Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a anunțat că livrările aeronavei Boieng 787 Dreamliner au fost oprite temporar până la soluționarea unei probleme descoperită la fuselajul aeronavei comerciale.

Conform FAA, producătorul de aeronave Boeing a descoperit „o eroare de analiză a furnizorului peretelui de presiune al 787”. Ca urmare a acestei probleme compania a notificat FAA și a „întrerupt livrările 787 până ce va fi completată analiza și documentația necesară”.

De asemenea, oficialii FAA au menționat că „lucrează cu Boeing pentru a determina orice acțiuni care ar putea fi necesare pentru avioanele recent livrate”.

În viziunea Boeing, care a descoperit eroarea săptămâna trecută, „nu există nicio problemă imediată de siguranță sau de zbor pentru flota aflată în serviciu. (…) Deși livrările pe termen scurt vor fi afectate, în acest moment nu anticipăm o schimbare a prognozei noastre de producție și livrare pentru anul 2023”.

Așteptările Boeing erau ca, după ce în 2022 a reușit să livreze doar 31 de avioane 787 Dreamliner, în 2023 producția să crească, iar livrările să urce la 70 – 80 de unități. Brian West, directorul financiar Boeing, declara luna trecută că „va dura puțin mai mult” pentru ca grupul să atingă o producție de cinci 787 pe lună, dar sunt încă posibilități pentru a livra peste 70 de unități în 2023.

Oprirea temporară a livrărilor 787 Dreamliner din acest an nu este prima din istoria acestei aeronave civile. Din mai 2021 până în august 2022 avionul a fost de asemenea oprit de la livrare în urma unei investigații a FAA care a decis că metoda de inspecție finală propusă de producător nu este satisfăcătoare. De altfel, încă din septembrie 2020 autoritatea americană a anunțat că investighează unele potențiale defecțiuni de fabricație ale aeronavei.

Sunt ani buni de când lupta strânsă între cei doi mamuți ai industriei aeronautice este câștigată anual de compania europeană, iar perspectivele arată un nou an fast pentru Airbus în această privință.

În 2022, comenzile Boeing au urcat la 808 unități, în special grație unei comenzi importante primită la finalul anului de la United Airlines. În ciuda creșterii de la 535 de comenzi în 2021 la 808 în 2022, Boeing nu a reușit să ajungă din urmă Airbus care, tot pentru anul trecut, a raportat 820 de comenzi.

Prima lună din 2023 a adus companiei Boeing o comandă majoră anunțată chiar de președintele american Joe Biden în urma unei discuții cu prim-Ministrul indian Narendra Modi. Comanda de 220 de avioane a Air India include 190 Boeing 737 Max, 20 Boeing 787 Dreamliner și 10 Boeing 777X. Este al treilea cel mai mare contract din istoria companiei americane.

Cu toate acestea, tot în ianuarie 2023, rivalul Airbus a anunțat și el comenzi pentru 250 de avioane, dintre care 140 A320neo, 70 A321neo, 34 A350-1000 și șase A350-900.

Citește și:
– Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Te-ar mai putea interesa și
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor......
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...