1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

News

Boghicevici: Pensiile sub 740 lei nu sunt afectate. Contribuţiile plătite nu se restituie retroactiv

Cererile de restituire retroactivă a sumele reţinute abuziv de stat de la pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei, din 2011 până azi, nu pot fi soluţionate decât în instanţă, întrucât decizia CCR produce efecte doar din luna mai, a spus ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

20 apr, 2012 | Mediafax

"Pensiile mai mici de 740 de lei nu erau afectate de reţinerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru că aceste pensii au fost şi sunt plătite prin bugetul de stat. Fiecare pensionar trebuie să ştie că respectăm dreptul de a avea acces la justiţie. Este dreptul fiecărui cetăţean din România să apeleze la acutul de justiţie şi acest drept este un pilon al statului de drep pe care nimeni nu îl îngrădeşte. Vreau doar ca pensionarii să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea. Nu înseamnă că ar fi avut alte drepturi dacă ar fi depus alaltăieri aceste cereri", a precizat Claudia Boghicevici.

Referitor la solicitările de restituire retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate reţinute de pensionari, ministrul Muncii a spus că decizia Curţii Constituţionale precizează clar că aceste drepturi sunt calculate şi se aplică pentru viitor. Mai exact, din luna mai. 

"În acest moment nu există niciun temei legal pentru a restitui sumele încasate până acum", a mai spus Boghicevici.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% din tot cuantumul pensiei, pentru CASS.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate reţinută abuziv de stat, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei, şi nu asupra întregului cuantum al pensiei de peste 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mari de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO