Boloș a semnat astăzi contracte de finanțare de 43,7 milioane de euro pentru lucrări de restaurare a mai multor obiective naționale de patrimoniu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat marţi 27 de noi contracte în valoare de 43,7 milioane de euro pentru restaurarea obiectivelor naţionale de patrimoniu, informează ministerul de resort, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 25 apr. 2023, 19:12
Boloș a semnat astăzi contracte de finanțare de 43,7 milioane de euro pentru lucrări de restaurare a mai multor obiective naționale de patrimoniu

În cadrul contractelor, vor fi modernizate şi reabilitate situri turistice ce fac parte din programul „România Atractivă”. Obiectivele finanţate sunt incluse în 9 din cele 12 rute ce vor fi finanţate prin Componenta 11 – Turism şi cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se arată în comunicatul MIPE.

La eveniment au participat, alături de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi secretarul de stat Csilla Hegedus, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai lăcaşurilor de cult ce vor fi reabilitate şi modernizate în cadrul acestei componente din PNRR.

„Până anul trecut, nimeni nu se încumeta să investească în clădiri de patrimoniu, chiar dacă ele sunt esenţa identităţii noastre. Din 2022, am lansat primele apeluri de proiecte şi am semnat primele contracte de finanţare care aduc România Atractivă la viaţă şi va fi un punct de referinţă internaţional. Vorbim despre obiectivele cuprinse în cele 12 rute turistice şi culturale ale Componentei 11 din PNRR, prin care vom investi 137,6 milioane euro pentru restaurarea a 256 de obiective de patrimoniu şi 9,6 milioane de euro pentru promovarea unor rute turistice unice în Europa. Contractele pe care le-am semnat astăzi au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulţi turişti în România şi vor stimula investiţiile private în activităţile turistice din zonele respective. Pe de altă parte, vorbim despre investiţii în repere care ne definesc ca popor, despre o cultură singulară clădită în secole pe care avem nevoie să o preţuim cu adevărat”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

În cadrul contractelor semnate marţi vor fi finanţate, în total, 69 de obiective turistice şi culturale, astfel: Ruta Castelelor – 8,92 de milioane de euro prin care se vor finanţa Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului şi Castelul Sturdza – Mănăstirea Miclăuşeni; Ruta Cetăţilor – 4,82 de milioane de euro din care vor fi finanţate Cetatea Medievală Bistriţa (municipiul Bistriţa) şi Cetatea Şinteu – Piatra Şoimului (oraş Aleşd); Traseul castrelor romane – 4,77 de milioane de euro din care vor fi realizate investiţii în Castrul roman Gilău şi Castrul roman Drajna de Sus; Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 6,54 de milioane de euro pentru restaurarea patrimoniului cultural al Mănăstirii Humor şi restaurarea ansamblului Mănăstirii Râşca; Ruta bisericilor de lemn – 2,38 de milioane de euro pentru biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (Parohia Coteşti), biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” (comuna Săliştea), ansamblul bisericii ”Cuvioasa Parascheva” (Parohia Precista Tg. Ocna) şi patrimoniul cultural al bisericii de lemn din Mănăstioara (Mănăstirea „Sfântul Ioan Cel Nou de la Suceava”); Ruta Sf. Ladislau – 3,79 de milioane de euro prin care se vor finanţa Biserica Romano-Catolică Sfânta Maria (Parohia Romano-Catolică Baia Sprie) şi Biserica Reformată Daia (Parohia Reformată Daia); Ruta curiilor – 3,38 de milioane de euro pentru Conacul Gyarfas (Oraşul Cristuru Secuiesc) şi Castelul Banffy (Parohia Reformată Nuşfalău); Ruta culelor – 5,67 de milioane de euro prin care se vor finanţa Ansamblul „Cula Căleţeanu”, Cula Zătreanu, Cula Nistor, Cula Sf.Mina – Orchidan şi reabilitarea turnului medieval de la Hotărani – Comuna Fărcaşele; Ruta satelor cu arhitectură tradiţională – 3,43 de milioane de euro pentru patrimoniul vernacular al comunei Petrova (Judeţul Maramureş), patrimoniul vernacular al comunei Bogdan Vodă (Judeţul Maramureş), patrimoniul vernacular al comunei Lăpuş (Judeţul Maramureş), ruta caselor cu arhitectură tradiţională din localitatea Râu Sadului, gospodării cu arhitectură tradiţională din comuna Straja (judeţul Suceava); case cu arhitectura tradiţională din comuna Hoghilag.

Obiectivul Investiţiei 1 Promovarea celor 12 rute turistice/culturale din cadrul Componentei 11 Turism şi cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică, arată sursa citată.

Pentru restaurarea a 187 de obiective incluse în cele 12 rute turistice şi culturale au fost deja semnate 58 de contracte de finanţare în valoare totală de 93,92 de milioane de euro, în cadrul apelurilor 1 şi 2 de proiecte.

Platforma digitală „România atractivă” finanţată prin PNRR va include peste 750 de obiective turistice şi culturale din România.

Componenta 11 – Turism şi Cultură din PNRR dispune de o alocare totală de 449 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...